Boeing EA-18G Growler luvassa myös Suomelle - USA:n puolustusministeriöltä vihreä valo

SH_Growler_front_1Boeing ja US Navy ovat saaneet Yhdysvaltain puolustusministeriöltä hyväksynnän tarjota elektroniseen sodankäyntiin erikoistunutta Boeing EA-18G Growler -konetta Suomen Ilmavoimille. Aiemmin tätä konetyyppiä on saanut ostaa US Navyn lisäksi vain Australia.

Boeing ja US Navy tarjosivat Growleria ja F/A-18 Super Hornetia Suomen Ilmavoimien HX-hankkeeseen toimitetussa tarjouksessa. Kaikkiaan Ilmavoimat sai takarajaan 31. tammikuuta 2019 mennessä tarjoukset kaikilta viideltä ehdokkaalta.

SH_Growler_1Growler on F/A-18F Super Hornetin elektroniseen sodankäyntiin ja taktiseen häirintään erikoistunut versio ja kriittinen osa Yhdysvaltain asevoimien ja sen liittolaisten puolustusta eri puolilla maailmaa.

“Kaikki hävittäjät luottavat Growlerin kykyyn parantaa selviytymiskykyä korkean uhan tehtävissä", kommentoi Boeingin F/A-18 ja EA-18G -ohjelmien johtaja Dan Gillian.

"Super Hornet Block III -hävittäjien ja Growlereiden yhdistelmä toisi Suomelle edistyksellistä suorituskykyä, joka sopii HX-hankkeen vaatimuksiin", jatkaa Gillian.

SH_front_1Valmistajan mukaan Growler on maailman edistyksellisin ja ainoa valmistuksessa oleva lentävä elektronisen sodankäynnin alusta. Se kykenee laaja-alaiseen häirintään niin tutka- kuin yhteysverkostoissa. US Navyn lisäksi Growlereita käyttää Australian Ilmavoimat.

Boeing tarjosi F/A-18/E/F Super Hornet-monitoimihävittäjää Suomen HX-hankkeeseen toimitetussa tarjouspyyntövastauksessa. Mukana olivat odotetusti myös Growlerit.


Kehittyvä hävittäjätyyppi

ACSSuper Hornetista valmistetaan US Navylle ns. Block III -versiota, jossa on mm. uudistettu ohjaamo ja siiven yläpuoliset lisäpolttoainesäiliöt. Uudistettu versio on se mitä Suomellekin tarjotaan.

Myös Growleria kehitetään ja Raytheonilla on työn alla uuden sukupolven sensorit EA-18G Growler -koneisiin.

General Electric on kehittänyt Super Hornetiin myös uuden sukupolven F414 EPE -moottoria, joka toisi 15-20 prosenttia lisää työntövoimaa sekä vähentäisi polttoaineen kulutusta.

I100_GrowlerBlock III -päivitysten myötä Super Hornetien elinkaari jatkuu edelleen ja Boeing on väläytellyt sen yltävän pitkälle 2040-luvulle. Uudelle versiolle lupaillaan jopa yli 10 000 lentotunnin kestävyyttä.

Kaksi Boeing EA-18G Growleria nähtiin Suomessa Tikkakoskella kesällä 2018 Ilmavoimat 100 -lentonäytöksessä. Edellisenä vuonna kaksi F/A-18 Super Hornetia vieraili lentonäytöksissä Helsingissä ja Seinäjoella. Koneet nähtiin molempina vuosina niin maanäyttelyssä kuin lentonäytösosuudessa.

 Lue myös: