Braathens Regional Airlines yrityssaneeraukseen - lennot jatkuvat toistaiseksi normaalisti

BRA_ATRs_1Ruotsalainen alueellinen lentoyhtiö Braathens Regional Airlines (BRA) on hakeutunut  yrityssaneeraukseen. Yhtiön mukaan lentoliikenne jatkuu suunnitellusti eikä tilanne vaikuta asiakkaisiin. Solnan käräjäoikeus on 19. lokakuuta hyväksynyt BRA:n hakemuksen.

Solnan käräjäoikeus on hyväksynyt BRA:n hakemuksen taloudellisen tilanteensa kohentamiseksi. Käräjäoikeuden arvion mukaan uudelleenjärjestelyn edellytykset ovat olemassa. Selvittäjäksi nimettiin asianajotoimisto Carlerin Nils Åberg yhtiön ehdotuksen mukaisesti. Varsinainen velkojien kokous pidetään 8. marraskuuta Solnan käräjäoikeudessa. Selvittäjä ottaa lähiaikoina yhteyttä BRA Airlinesin velkojiin.

Velkasaneerauksen piiriin kuuluvat Braathens Regional Airlines (BRA) AB, Braathens Crew AB, Braathens International Airways AB, Braathens Regional Airways AB, BRA Sverige AB, Braathens Support AB ja Braathens People AB eli kaikkiaan seitsemän kolmestatoista BRA:n yhtiöistä.

Yrityssaneerauksella haetaan ratkaisua pitkän aikavälin taloudellisen vakauden varmistamiseksi ja oikeusprosessin tavoitteena on parannustoimenpiteiden lisäksi velkojen uudelleenjärjestely sekä sopimusten uudelleenjärjestely työpaikkojen turvaamiseksi. Toimilla halutaan varmistaa myös tärkeän ilmailuinfrastruktuurin turvaaminen ja saavutettavuuden varmistaminen Ruotsissa.

BRA:n tavoitteena on saada uudelleenjärjestelyt toteutettua vuoden 2024 ensimmäisen neljänneksen aikana. Yhtiön nykyiset omistajat ovat ruotsalaiset sijoitusyhtiöt Braganza ja AMF.

BRA:n tiedotteen mukaan omistajat ovat valmiita sijoittamaan yhtiöön uutta pääomaa onnistuneen yrityssaneerausprosessin yhteydessä sekä harkitsevat omistuksensa laajentamista.

BRA_verkosto_2022BRA:n pitkä historia yltää vuoteen 1946 saakka. Tämä Tukholman Bromman lentokentältä toimiva yhtiö työllistää noin 500 henkilöä. Lentoreittien määrässä mitattuna BRA on Ruotsin suurin kotimaassa operoiva lentoyhtiö ja kuljettaa vuosittain noin miljoona matkustajaa.

Vuonna 2023 BRA aloitti uudenlaista liiketoimintaa tilauslennoilla yhdessä matkatoimistojen kanssa, jonka myötä yhtiön liikenne kaksinkertaistui lyhyessä ajassa.  BRA on aiemmin lentänyt reittejä myös Suomesta ja toiminut yhteistyössä Finnairin kanssa. Nykyisin BRA lentää Helsinki-Vantaan ja Tukholman Bromman välillä.

BRA lentää 72-paikkaisilla ATR 72-600 -potkuriturbiinikoneilla. Ruotsalaisyhtiö tekee yhteistyötä Nesteen ja ATR:n kanssa mahdollistaakseen 100-prosenttisen uusiutuvan lentopolttoaineen käyttämisen ATR-koneissa ja ensimmäinen lento tehtiin kesällä 2022. Yhtiön tavoitteena on saavuttaa nettonollapäästöt vuoteen 2030 mennessä ja olla alan pioneeri fossiilivapaassa ilmailussa.

"Nykytilanne on täysin erilainen kuin pandemian aika, jolloin matkustaminen oli enemmän tai vähemmän olematonta. Tällä kertaa jatkamme toimintaamme normaalisti, eikä tilanne vaikuta asiakkaisiimme. Meidän on toimittava nyt ja useilla toimenpiteillä luomme edellytykset pitkän aikavälin kannattavuudelle. Minulla on luottavainen näkemys BRA:n tulevaisuudesta ja mahdollisuuksista", sanoi BRA:n toimitusjohtaja Ulrika Matsgård.

BRA_ATR_HEL_1BRA:n mukaan lentoliikenne jatkuu tilanteesta huolimatta normaalisti. Yhtiön lennot Tukholman Brommasta ovat kuitenkin olleet merkittävästi viivästyneitä 19. lokakuuta.

Edellisen kerran BRA kävi läpi yrityssaneerauksen koronapandemian aikana, kun matkustaminen seisahtui Ruotsissa. Toiminta oli tuolloin keskeytyksissä noin 13 kuukautta.