C-17-kuljetuskone laskeutui vahingossa pienelle yleisilmailukentälle (videolinkki)

C17_usafYhdysvaltain ilmavoimien Air Mobility Commandin Boeing C-17 Globemaster III -kuljetuskone laskeutui perjantaina vahingossa pienelle Peter O. Knight -lentokentälle lähellä Tampaa. Sen varsinainen määränpää oli noin seitsemän kilometrin päässä sijaitseva MacDill Air Force Base. Pienkentän kiitotien pituus on vain kolmasosa lentotukikohdan tarjoamasta.

Tampa sijaitsee Floridassa ja kaupunki on lahden rannoilla. Peter O. Knight -kenttä sijaitsee Davis Islands -saarella ja MacDill AFB niemenkärjessä. Kone on lähestynyt koillisesta ja laskeutunut ensimmäisenä vastaan tulleelle yleisilmailukentälle iltapäivällä puoli kahden aikaan. (linkki satelliittikuvaan).

Molempien kenttien kiitotiet ovat samansuuntaiset ja lähestymislinjat ylittävät rantaviivan. MacDillin 4/22 on 3 481 metriä pitkä, kun pienkentällä päällystettä on tarjolla yleisilmailulle mainiosti riittävät 1038 metriä.

Erehdys ei ole ainutlaatuinen. Jopa Suomesta muistetaan tapaus, jossa Helsinki-Vantaan kiitotielle 33 selvitetty turkkilainen Boeing 727 -matkustajakone oli vuonna 1991 lähellä laskeutumista Malmin lentokentälle. Sen jo käytöstä poistettu, nykyisin rullaustienä käytettävä kiitotie on saman suuntainen kuin Vantaan 15/33. (linkki tutkimusselosteeseen)

Alunperin McDonnell Douglasin valmistaman C-17 Globemaster III:n suunnittelukriteerinä oli toiminta minimissään 3,500 ft (1,064 m) pitkiltä lentopaikoilta, jopa päällystämättömiltä sellaisilla. Siksi lentäjät onnistuivat pysäyttämään koneen ennen Peter O. Knightin kiitotien päätä, mutta reverssejä käytettiin voimallisesti ja kumia paloi asfalttiin.

Vapaata kiitotietä koneen eteen jäi vain pari metriä. Pidemmän laskukiidon vaativa konetyyppi olisi noin 200 metrin päässä joutunut mereen.

Lentoonlähtöön C-17 tarvitsee myös noin kilometrin matkan, joten kone saatiiin siirtolennettyä pois jo perjantai-iltana. Ensin se kulutti tyhjäkäynnillä polttoainetta useita tunteja. Kiitotietä jäi näin kevennetyltä koneelta hieman käyttämättäkin. Paikallisia asukkaita oli kertynyt runsaasti seuraamaan starttia läheiselle tielle.

Globemaster oli tuomassa Kaakkois-Aasiasta Yhdysvaltoihin 23 matkustajaa. Ryhmässä oli mukana kenraalitason upseeri. Lisäksi koneessa oli 19 hengen miehistö. Kukaan ei loukkaantunut laskussa, mutta lentopaikka jouduttin sulkemaan kiitotielle jämähtäneen poikkeuksellisen suuren vieraan takia.

Peter O. Knight oli aiemmin Tampan päälentokenttä, mutta nyt sitä käytetään vain yleisilmailuun. Operaatioita kertyy noin 60 000 vuodessa. Kentällä ei ole lennonjohtoa.

Kentän pysäköintialueella ollut henkilö onnistui tallentamaan Globemasterin laskun kännykällään. Videolta kuuluu myös hänen hämmästyksensä yllättävän vieraan saapumisesta. Paikallislehti puolestaan ikuisti koneen lentoonlähdön helikopterista.

 

Video laskeutumisesta: YouTube

Videot lentoonlähdöstä: Tampa Tribune ja You Tube