Cessna 206 vakavassa vaaratilanteessa Joensuussa - OTKES suorittaa alustavaa tutkintaa

Otkes_1(päivittynyt 9.3. klo 19.00) Onnettomuustutkintakeskus on käynnistänyt alustavan tutkinnan Joensuussa 2. maaliskuuta Cessna 206 -vesikoneelle sattuneesta vakavasta vaaratilanteesta. Lentoonlähdön yhteydessä ohjaaja oli havainnut vikaa vesikoneen ohjaimissa.

Cessna 206 -vesitasolle tapahtui lentoonlähdön yhteydessä vakava vaaratilanne Joensuussa 2. maaliskuuta 2021. Vesikoneen ohjaimissa oli OTKESin mukaan toimintahäiriö sen noustessa ilmaan Joensuun lentokentältä. Koneen lentäjä onnistui palaamaan onnistuneesti takaisin Joensuuhun. Tapauksesta ei aiheutunut henkilövahinkoja.

OTKESin mukaan kyseinen Cessna 206 -vesikone oli juuri valmistunut huollosta.

Vaaratilanne tapahtui koneen noustessa ilmaan Joensuun lentokentän kiitotieltä tiistaina kello 12.29. Lentäjä suoritti ongelmien takia välittömän paluun Joensuuhun ja oli laskussa jo kello 12.32. Paikalla oli tapahtumien seurauksena myös pelastuslaitoksen yksiköitä.

"Pyöräkellukkeilla varustettu vesikone oli noudettu huoltoyhtiön hallista ja lähdetty matkaan. Heti koneen noustessa ilmaan se oli alkanut kampeamaan eikä reagoinut ohjaukseen normaalisti. Koneen ohjattavuus ei ollut sellainen kuin olisi pitänyt olla", kertoi OTKESin johtaja Veli-Pekka Nurmi Lentoposti.fi:lle.

 "Korkeusvakaajassa oli laskeutumisen jälkeen merkittäviä vaurioita, jotka ovat ensikäsityksen mukaan syntyneet ilmassa. Laskeutuminen ei tuottanut merkittäviä lisävaurioita koneelle", jatkoi Nurmi.

Onnettomuustutkintakeskus on käynnistänyt alustavan tutkinnan tapauksesta. Koneen tekninen tutkinta on jo valmistunut ja nyt edessä on erilaisia kuulemisia.

Päivitys kello 13.39: Lisätty OTKESin johtaja Veli-Pekka Nurmen haastattelu ja tarkennettu tapahtumia.
Päivitys 9.3. kello 19.00: Päivitetty konetyypiksi selvinneen alustavan tutkinnan aikana Cessna 206 aiemmin OTKESin tiedottaman Cessna 172 -koneen sijasta.

OTKES_twiitti_2OTKES_twiitti_1