CSA:n Airbus A319 evakuoitu hätäliukujen kautta Helsinki-Vantaan rullaustiellä

CSA_evac_2CSA:n Airbus A319 matkustajakone on evakuoitu hätäliukumäkien kautta Helsinki-Vantaan rullaustiellä. Syynä oli koneessa tehty havainto savusta. Hälytys tuli 3. elokuuta kello 15.50 määritteellä ilmaliikenneonnettomuus, suuri.

Tsekkiläisen CSA lentoyhtiön Airbus A319 -matkustajakone (Skyteam-erikoisväritykseen maalattu OK-PET, otsikkokuvassa) evakuoitiin iltapäivällä Helsinki-Vantaan rullaustiellä kiitotien 22R läheisyydessä. Paikalla oli 13 sammutusyksikköä ja kahdeksan ambulanssia (FlightRadar24:n kuvassa alla näkyy transponderia käyttäneita yksikköjä).

IMG_20180803_161853Airbusin vierellä oli mm. useita raskaita Rosenbauer Panther -sammutusajoneuvoja, mutta netissä julkaistujen kuvien perustella tulipaloa ei ollut.

Kone oli lähdössä lennolle OK481 Prahaan. Raportti savun hajusta tuli matkustamosta riveiltä 6-7. Ilmassa oli myös näkyvää savua,

Airbusissa oli kaikkiaan 135 matkustajaa ja viisi miehistön jäsentä.

"Kone evakuoitiin savuhavainnon seurauksena. Matkustajat poistuivat koneesta etu- ja takaovien hätäpoistumisteiden kautta. Siipiexittejä ei käytetty", kertoo Onnettomuustutkintakeskuksen Ismo Aaltonen Lentoposti.fi:lle.

CSA_evac_1"Evakuoinnista ei aiheutunut naarmuja vakavampia vammoja", Aaltonen täsmentää.

Airbusin hätäliukumäkien laukaisu tarkoittaa sitä, ettei kone ole tällä hetkellä lentokelpoinen. Matkustajat uudelleenreititetään ja osa heistä on jo päässyt matkaan.

Onnettomuustutkintakeskus aloittaa tapauksesta alustavan tutkinnan, vaikka merkkejä tulipalosta ei löydetty. Tutkinnassa keskitytään mm. evakuoinnin onnistumiseen. Sen yhteydessä muutama ihminen sai pintanaarmuja, mutta ketään ei kuljetettu jatkohoitoon.

Koneen evakuointi aiheutti pieniä 5-8 minuutin viivästyksiä Helsinki-Vantaan liikenteessä. Airbus pysähtyi paikkaan, jossa se ei haitannut muuta toimintaa. TT/M.H.

Päivitys 20.30: Lisätty Ismo Aaltosen haastattelu ja kuva koneesta