Dubai nousi maailman ykköslentoasemaksi - vuosittain yli 70 miljoonaa matkustajaa

Dubai_airside_1Yhdistyneiden Arabiemiirikuntien Dubain kansainvälinen lentokenttä (DXB) nousi maailman lentoasemien ykkössijalle kansainvälisten matkustajien määrällä mitattuna. Lentokentän matkustajamäärä nousi vuoden 2014 aikana kuudella prosentilla. Uusi ennätys ylittää jo 70 miljoonan matkustajan rajan.

Kuuden prosentin kasvu Dubain matkustajamäärissä tarkoittaa yli neljää miljoonaa matkustajaa. Yksin joulukuussa 2014 kasvua edellisvuoteen oli 7,5 prosenttia eli noin 500 000 matkustajan verran. Vuoden 2014 aikana Dubain kentällä oli kaikkiaan huimat 70 475 636 matkustajaa.

Kokonaismatkustajamäärältään Lontoon Heathrow oli yhä ykkönen, kun sen kautta kulki 73,4 miljoonaa matkustajaa. Kansainvälisten matkustajien osuus oli kuitenkin vain 68,1 miljoonaa. Heathrown tulevaisuuden kasvua rajoittaa kiitotiekapasiteetti ja lentoasema on jo pitkään pyrkinyt viemään kolmannen kiitotien rakennussuunnitelmia eteenpäin.

Dubai sijaitsee maantieellisesti erinomaisessa paikassa Euroopan, Aasian ja Afrikan keskellä. Kentältä operoi Emirates, joka on kansainväliseltä matkustajamäärältään maailman suurin lentoyhtiö. Se on mm. tilannut Airbusilta kaikkiaan 140 jättimäistä A380-lentokonetta.

Laajarunkokoneiden kasvavan määrän takia Dubaista lennettävillä lennoilla on keskimäärin noin 208 matkustajaa. Paikalliset lentoyhtiöt saavat lisäksi etua myös alhaisista polttoainekustannuksista.

Dubai_terminal_3_dep"Tämä historiallinen virstanpylväs on huipentuma yli viiden vuosikymmenen aikana tapahtuneelle suurelle kasvulle ja edesmenneen sheikki Rashid Bin Saeed Al Maktoum visiolle", iloitsi Dubai Airportsin hallituksen puheenjohtaja sheikki Ahmed Bin Saeed Al Maktoum.

"Olemme saavuttamassa tavoitettamme, joka on nostaa Dubai ilmailun maailmanlaajuiseksi keskukseksi. Sen saavuttamisessa auttavat avointen taivaiden (open skies) -periaatteet, ystävällinen liiketoimintaympäristö, Dubain houkuttavuus kaupan ja matkailun kasvukeskuksena sekä Emiratesin ja FlyDubain nopea kasvu".

Vuoden aikana Dubain kentältä tehtiin 357 339 operaatiota. Laskua edellisvuoteen oli 3,4 prosenttia, koska lentoasemalla oli kesällä 80 päivän ajan rajoituksia kiitotieremontin takia. Sen aikana rahtioperaatiot ja yleisilmailu käyttivät läheistä Al Maktoumin kansainvälistä lentokenttää (DWC).

Dubain rahtioperaatiot laskivat vuoden 2014 aikana samaisen kiitotieremontin takia. Sen kautta kulki kuitenkin 2 367 574 miljoonaa rahtitonnia.

"Vuoden 2014 tavoin, 2015 näyttää tapahtumarikkaalta ja uudet D-terminaalin tilat nostavat Dubain vuosittaisen kansainvälisen matkustajakapasiteetin jo 90 miljoonaan matkustajaan", sanoi Dubai Airportsin johtaja Paul Griffiths.


Suurkenttiä ja matkustajia riittää

EmiratesDubain toinen suurkenttä eli Al Maktoumin kansainvälinen lentokenttä (DWC) nousee valmistuttuaan maailman suurimmaksi lentokentäksi. Se avattiin matkustajaliikenteelle lokakuussa 2013, jolloin kentän kapasiteetti oli 5-7 miljoonaa vuosittaista matkustajaa.

Lentoaseman valmistuessa kokonaan sen kapasiteetti on huimat 220 miljoonaa matkustajaa ja 16 miljoonaa rahtitonnia vuodessa. Lentoasemalla on viisi 4,5 kilometriä pitkää rinnakkaista kiitotietä, joiden keskinäinen etäisyys on vähintään 800 metriä. Koko DWC-projektin arvioidaan maksavan yli 32 miljardia Yhdysvaltain dollaria.

Yhdistyneiden Arabiemiirikuntien suurkentät eivät rajoitu Dubain kahteen lentokenttään.

Etihad_A380_in_FLTAbu Dhabin lentokenttä kasvatti matkustajamääriään 20 prosentilla ja vuosittainen matkustajamäärä oli 20 miljoonaa. Vuonna 2015 matkustajamäärän odotetaan ylittävän jo 24 miljoonaa.

Abu Dhabista käsin operoi toinen emiirikuntien suuryhtiö Etihad Airways, joka on kasvattanut omistustaan monista eurooppalaisyhtiöistä. Etihad aloitti toimintansa vuonna 2003 ja kymmenen vuotta myöhemmin se kuljetti jo noin 11,5 miljoonaa matkustajaa.

Lue myös: