Lentoliikennesopimus Suomen ja Yhdistyneiden arabiemiirikuntien kanssa tuli voimaan

Etihad_tail_1Valtioneuvoston asetus ja määräykset lentoliikenteestä Suomen ja Yhdistyneiden arabiemiirikuntien välillä astuivat voimaan 1. huhtikuuta 2014. Lentoliikennettä maiden välillä voi jatkossa harjoittaa rajoituksetta.
  
Suomen ja Yhdistyneiden arabiemiirikuntien välillä solmittu kahdenvälinen lentoliikennesopimus määrittelee miten ja millä edellytyksillä sopimusosapuolet voivat nimetä lentoliikenteen harjoittajia käyttämään myönnettyjä liikenneoikeuksia.
   
Sopimuksessa määrätään myös lentoliikenteen harjoittajien oikeuksista niiden harjoittaessa liikennettä joiden lisäksi se sisältää kansainvälisen käytännön mukaiset vapautukset tietyistä veroista, tulleista ja muista maksuista kansainvälisen lentoliikenteen osalta.
   
Sopimuksen mukaisesti lentoliikenne Suomen ja Yhdistyneiden arabiemiirikuntien välillä on täysin vapaata eli määrällisiä tai reittirajoituksia ei ole kummankaan maan lentoliikenteen harjoittajille.
   
Yhdistyneiden arabiemiirikuntien suurin lentoyhtiö on Emirates, joka on tällä hetkellä maailman toiseksi suurin lentoyhtiö ja kasvattaa jatkuvasti matkustajamääriään. Yhtiön tavoitteena on nousta lähivuosina maailman suurimmaksi lentoyhtiöksi. Toinen suurpeluri on Etihad Airways, joka on ostellut osuuksia useista eurooppalaisyhtiöistä. Arabiemiraattien liiton puolelta sopimus kattaa myös Air Arabian, RAK Airwaysin ja halpalentoyhtiö FlyDubain.
 
Nykyisellään Yhdistyneiden arabiemiirikuntien Dubaissa sijaitsevan suurimman lentoaseman kautta kulkee vuosittain lähes 40 miljoonaa matkustajaa.  Dubain lentoasema on Lähi-itään sekä Aasiasta ja Australiasta Eurooppaan, Pohjois-Amerikkaan ja Afrikkaan matkustaville tärkeä välilaskupaikka.
 
Lentoliikennesopimus allekirjoitettiin Dubaissa 22. heinäkuuta 2013 ja Tasavallan presidentti Sauli Niinistö allekirjoitti lain sopimuksen voimaansaattamiseksi 17. tammikuuta 2014. Sopimus, laki (26/2014) ja asetus tulivat voimaan 1. huhtikuuta 2014.
 
 Lue myös aiemmat Lentoposti.fi:n uutiset aiheesta: