Suomi ja Arabiemiraattien liitto allekirjoittivat lentoliikennesopimuksen

LVM_LOGOSuomi ja Arabiemiraattien liitto ovat allekirjoittaneet Open skies-lentoliikennesopimuksen Dubaissa. Sopimus mahdollistaa laajan liikennöinin maiden välillä.

Sopimuksen allekirjoittivat Arabiemiraattien liiton siviili-ilmailuhallinnon johtaja Saif Mohammed Al Suwaidi sekä Suomen Arabiemiraattien liiton suurlähettiläs Ilkka-Pekka Similä.

Sopimuksen myötä molemmat osapuolet antavat toisilleen luvan harjoittaa aikataulunmukaista lentoliikennettä maiden välilä valikoiduilla lentoyhtiöillä. Sopimus kattaa liikennöinnin laaja-alaisesti kapasiteettia, konetyyppejä tai reittejä rajoittamatta. Lentotoiminta voi olla matkustaja- tai rahtiliikennettä.

Suomen ja Arabiemiraattien liiton välillä ei tällä hetkellä ole säännöllistä lentoliikennettä.

Arabiemiraattien liiton puolelta sopimus sisältää Etihad Airwaysin, Emirates Airlinesin, Air Arabian, RAK Airwaysin ja halpalentoyhtiö FlyDubain. Arabiemiraattien liitolla on nykyisin lentoliikennesopimukset yli 160 maan kanssa ja niistä 122 on open skies- tai jopa täysin vapaita sopimuksia.

Liikenne- ja viestintäministeriön erityisasiantuntija Tero Jokilehdon mukaan kyseessä on rutiinisopimus joita tehdään vuodessa kymmenittäin.


Lähi-idän yhtiöt havittelevat matkustajavirtoja

Emirates ja Etihad Airways ovat kovassa kasvuvaiheessa ja yhtiöt ovat tilanneet suuren määrä uusia koneita. Yhtiöt aikovat ottaa entistä suuremman markkinaosuuden ja pyrkivät saamaan matkustajavirrat kulkemaan Dubain kautta. Alueella on myös muita suuria ja nopeasti kasvavia toimijoita kuten Qatar Airways.

Dubain lentokentän matkustajamäärän uskotaan nousevan 90 miljoonaan vuoteen 2016 mennessä eli noin neljä vuotta nopeammin kuin on alunperin uskottu.

Lähi-idän alueelle on kasvamassa lentoliikenteen ohella myös suuria lentokoneiden huoltoon keskittyviä yrityksiä.