EASA ottaa aktiivisemman roolin miehittämättömien ilma-alusten sääntelyssä

 EASA_logo_1Euroopan lentoturvallisuusvirasto  EASA on ottanut entistä aktiivisemman roolin RPAS (Remotely Piloted Aircraft Systems) -laitteiden sääntelyssä. Kansainvälistä sääntelyä kehittävän JARUS-työryhmän johtoon nousi syyskuussa Eurooppalainen Eric Svivel.

JARUS (Joint authorities for Rulemaking on Unmanned Systems) koostuu valtioiden asiantuntijoista. Työryhmän johdossa on EASA:n edustaja ja varapuheenjohtaja Cristopher Swider tulee FAA:sta, joka osoittaa sen yhteistyön laajuuden. Valtioita on mukana 33 ja Suomi liittyi joukkoon vuonna 2013. Tavoitteena on RPAS-sääntelyn kansainvälinen harmonisointi, jota kehitetään JARUSin seitsemästä eri työryhmässä.

JARUS-työryhmän viimeisin kokous järjestettiin Helsingissä 15.-19. syyskuuta. Kokouksessa luotiin suuntaviivat joiden mukaan RPAS-toimintaa säännellään joustavalla lähestymistavalla. Lisäksi luotiin uusi JARUS secretariat, joka perustetaan Brysseliin. Tavoitteena on entisestään parantaa JARUSin ja teollisuuden yhteistyötä sekä tukea kansainvälisen siviili-ilmailujärjestö ICAO:n RPAS-linjauksia.

ICAO:lla on oma Unmanned Aircraft Study Group (UASSG), johon myös Suomi osallistui Norjan neuvonantajana. ICAO sai elokuussa valmiiksi alustavan version RPAS-laitteiden sääntelystä elokuussa ja se on parhaillaan lausuntokierroksella. Tuleva Doc 10019 julkaistaa keväällä 2015. Syyskuussa 2014 myös Trafin oma edustaja on lähetetty mukaan ICAO:n työryhmään.

Lue myös: