EgyptAirin 777 laskeutui Prestwickiin tulipalouhkauksen vuoksi

egyptair_777net_boeingKairosta Egyptistä New Yorkiin Yhdysvaltoihin lennolla ollut EgyptAirin Boeing 777-300ER -matkustajakone (SU-GDO) teki lauantaina hätälaskun Prestwickin lentokentälle Skotlantiin. Syynä oli matkustajan WC:stä löytämä viesti, jossa uhattiin sytyttää kone tuleen.

Kaksi RAF:n QRA-päivystyksessä (Quick Reaction Alert) ollutta Eurofighter Typhoon -hävittäjää saattoi Boeingin laskuun Glasgow'n Prestwickin kentälle. Se on toinen Englannin lentoasemista, jossa on erityisvalmius terroriuhkien kohtaamiseen (toinen on Stansted). 777 laskeutui kentälle kello 14.25 paikallista aikaa lauantaina.

typhoon_raf_crowcopyrightEgyptAirin lennon MS985 oltua ilmassa runsaat neljä tuntia matkustaja löysi koneen WC:stä käsin servietille kirjoitetun uhkauksen "I'll set this plane on fire". Viestissä oli myös istuinnumero. Vieressä oli lyijykynä. Matkustaja toimitti uhkauksen välittömästi miehistölle, joka ohjeidensa mukaisesti päätti laskeutua mahdollisimman nopeasti.

Kone oli Pohjanmeren yläpuolella kun viesti löytyi. 777 johdettiin laskeutumaan Prestwickin kiitotielle 13 noin 55 minuuttia myöhemmin. SU-GDO pysäköitiin syrjäiselle alueelle. Erikoisjoukot piirittivät koneen kolmeksi tunniksi ennen kuin se tyhjennettiin.

Poistuessaan jokainen koneen 303 matkustajasta joutui ruumiintarkastukseen. Heidät eristettiin lentokenttäalueella sijaitsevaan rakennukseen tutkimusten ajaksi. Pommikoirat kävivät koneen läpi, mutta mitään ei löydetty.

Kone pääsi New Yorkiin 13 tuntia aikataulusta myöhässä. Tapahtuma ei vaikuttanut Prestwickin liikenteeseen.