Emiratesin Boeing 777 -matkustajakone tuhoutui tulipalossa Dubaissa - matkustajat evakuoitiin (video)

EmiratesEmirates Airlinesin Boeing 777-300 (A6-EMW) syttyi tuleen epäonnistuneen ylösvedon ja laskun seurauksena Dubain kansainvälisellä lentokentällä (OMDB) keskiviikkona 3. elokuuta kello 12.45 paikallista aikaa. Boeingin matkustajat evakuoitiin palavasta koneesta laskeutumisen jälkeen.

Lento EK521 oli matkalla Intian Thiruvananthapuramin Trivandrumin kansainväliseltä (VOTV) lentokentältä Dubaihin. Lentäjät eivät olleet ilmoittaneet lennolla minkäänlaisista ongelmista. Lähestyminen tehtiin Dubain kiitotielle 12L.

Alustavien tietojen mukaan ohjaajat päättivät kuitenkin tehdä ylösvedon ja nostivat laskutelineet sisään. Toistaiseksi tuntemattomasta syystä kone ei kuitenkaan noussut vaan vajosi takaisin kiitotien pintaan ja syttyi tuleen.

Dubaissa oli onnettomuuden aikaan noin 15 solmun tuuli, joka nosti ilmaan hiekkaa. Ulkolämpötila oli 49 astetta. Kuumuus haittaa suihkumoottorien toimintaa. Lisäksi kaikille lentoaseman kiitoteille oli annettu windshear- eli tuulisiirivaroitus.

Emiratesin lennolla oli 282 matkustajaa ja 18 hengen miehistö. Emiratesin mukaan kaikki saatiin evakuoitua koneesta ja he ovat turvassa. Matkustajat edustivat 20 eri kansallisuutta. Suurin osa eli 226 heistä oli intialaisia.

Videoissa näkyy, miten monet matkustajat olivat tässäkin tapauksessa ottaneet käsimatkatavaransa mukaan. Se voisi kriittisesti haitata evakuointia, mutta onneksi nyt kaikki sujui hyvin.

Netissä julkaistussa videossa näkyy miten palavassa hylyssä tapahtuu räjähdys ja suuri osa lentää erilleen. Koneen sammutustöissä menehtyi yksi pelastushenkilöstön jäsen.

Onnettomuudessa tuhoutunut Boeing 777-300 (A6-EMW, MSN 32700) oli tehnyt ensilentonsa maaliskuussa 2003. Koneessa oli Rolls Royce Trent 892 -moottorit. Emirates on Boeing 777 -koneiden suurin operaattori (otsikkokuvassa yhtiön 777-300).

Turmassa on kyseessä koneen täystuho eli ns. hull loss. Tulipalo tuhosi 777:n koko rungon yläosan. Tämä on Emiratesin historian ensimmäinen koneen menetys.

Emirates kertoo tapauksen aiheuttavan ainakin neljän tunnin viiveet koko verkostolle. Koko Dubain lentokenttä on toistaiseksi suljettu sekä lähteviltä, että saapuvilta lennoilta. Dubai on yksi maailman vilkkaimmista lentokentistä ja sen kautta kulkee vuosittain 78 miljoonaa matkustajaa.

Päivitys 4.8 kello 21.10: Lisätty linkit 4.8 aiheesta julkaistuihin uutisiimme.

 Lue myös muut turman jälkeen aiheesta julkaisemamme uutiset: