Etihad ja Serbian valtio kuoppasivat perinteikkään JAT Airwaysin - Air Serbia nousee taivaalle

Jat Airways Boeing 737Etihad Airways ja Serbian valtio julkistivat yhteistyön, jonka on määrä turvata Serbian kansallisen lentoyhtiön toiminta. Osapuolet rahoittavat JAT:n seuraajan Air Serbian toimintaa jopa 200 miljoonalla eurolla.

Etihad Airwaysin johtaja James Hogan ja Serbian varapääministeri Aleksandar Vučić tiedottivat uudesta strategisesta yhteistyöstä Belgradissa 1. elokuuta.

"Toivotamme Air Serbian ilolla tervetulleeksi ja odotamme innolla työskentelyä heidän kanssaan rakentaaksemme kestävän, kilpailukykyisen ja tuottavan lentoyhtiön", kommentoi Etihad Airwaysin James Hogan.

Etihad Airways ostaa yhteistyön myötä 49 prosenttia JAT:sta (Jugoslovenski Aerotransport) ja nimi muutetaan Air Serbiaksi. Yhdessä Serbian valtion kanssa molemmat osapuolet tuovat yhtiöön 40 miljoonan euron rahoituksen. Lisäksi molemmat osapuolet ovat valmiita antamaan Air Serbialle jopa 60 miljoonan euron lisärahoituksen.

"Yhteistyö tarjoaa asiakkaillemme laajennetun reittiverkoston ja sujuvat yhteydet. Yhteistyö parantaa kilpailuasetelmia sen syventyessä tulevien vuosien aikana", sanoo Serbian varapääministeri Aleksandar Vučic.


Uudet värit ja uusi laivasto

Jat Airwaysin uudelleenjärjestely ja nimeäminen tavallaan päättävät vuonna 1927 Aeroput nimellä aloittaneen yhtiön lennon. Uuden Air Serbian pyrstössä tulevat näkymään maan vaakuna ja värit. Uusilla väreillä haetaan erottuvuutta vanhasta ajasta kuitenkin Serbian perinteitä kunnioittaen.

AirSerbia_tail_1Jat Airwaysin kymmenen Boeing 737-koneen laivasto siirretään syrjään aikataulunmukaisesta liikenteestä ja tilalle tulee leasattuja Airbus A319-koneita. Pitkän tähtäimen suunnitelmissa Air Serbialle ollaan hankkimassa kymmenen kapearunkokoneen laivastoa.

Uudet Airbus A319-koneet Air Serbian väreissä tulevat tarjoamaan upean matkustamon ja standardin jota Belgradissa ei ole totuttu näkemään.

Yhteistyö laajentaa reittiverkostoa Etihad Airwaysin ja Air Berlinin codeshareyhteistyöllä sekä kahdellatoista Air Serbian uudella kohteella Eurooppaan, Lähi-itään ja Afrikkaan. Uusia kohteita ovat  lokakuussa aloitettava Abu Dhabin reitti sekä Banja Luka, Beirut, Bukarest, Budapest, Kairo, Kiev, Ljubjana, Praha, Sofia, Varna ja Warsova. Jat Airways operoi nyt 33 kohteeseen.


Etihadille jo kuudes osakkuus

Etihad_noseEtihad Airways on laajentanut ahkerasti kumppanuuksien myötä. Tietä Eurooppaan on tasoittanut erityisesti laajamittainen yhteistyö Air Berlinin kanssa, josta Etihad omistaa 29,21 prosenttia. Ennen nyt julkistettua yhteistyötä Jat Airways oli ehtinyt aloittaa codeshare yhteistyön Air Berlinin kanssa 17. heinäkuuta.

Etihadin tuorein ostos on toukokuulta 2013, kun se osti 24 prosentin osuuden Intialaisesta Jet Airwaysistä. Kauppa vaatii vielä viranomaishyväksynnän.

Arabiemiraattien lippulaivayhtiö omistaa 40 prosenttia Air Seychellestä, 10,5 prosenttia Virgin Australiasta ja 2,99 prosenttia Aer Linguksesta.

Etihad Airways perustettiin vuonna 2003 ja vuonna 2012 se kuljetti 10,3 miljoonaa matkustajaa. Yhtiö operoi Abu Dhabista 94:ään matkustaja- ja rahtikohteeseen 78:n koneen laivastolla.

Etihad Airwaysillä on Airbusilta ja Boeingilta yli 80 koneen tilaukset sisältäen 49 Boeing 787-9 Dreamlineria ja kymmenen A380-konetta.

Lue myös: