EU parlamentti näytti vihreää valoa lentotietojen luovuttamiselle

Euroopan Unionin parlamentti on solminut USA:n kanssa uuden sopimuksen matkustajatietojen luovutuksesta Yhdysvaltain viranomaisille. EU:n parlamentin hyväksymä sopimus asettaa tarkat ehdot ja tietojen säilytysajat sekä niiden käytön rajaamisen ja turvallisuuden takaamisen.
EU-US Passenger Name Record (PNR) -sopimus hyväksyttiin 409:llä puoltavalla äänellä. Vastustajia oli 226 ja tyhjää äänesti 33. Nyt solmittu sopimus korvaa alkuperäisen ehdollisen tietojenluovutussopimuksen, jonka mukaan on toimittu vuodesta 2007. Sopimus on voimassa seitsemän vuotta.

Lentoyhtiöt keräävät  tarvittavat tiedot matkustajilta varauksen yhdeydessä ja ne on toimitettava Yhdysvaltain viranomaiselle ennen lennon lähtöä. PNR-sopimuksen mukaan luovutettavat tiedot ovat nimi, osoitteet, luottokorttitiedot ja istuinpaikkatieto.

Sopimuksen mukaan USA:n viranomaiset saavat säilyttää PNR-tietoja viiden vuoden ajan. Ensimmäisen kuuden kuukauden jälkeen tiedoista on poistettava matkustajan identiteetti eli nimi- ja yhteystiedot on poistettava. Viiden vuoden jälkeen tietojen tarkastelu rajataan entistä tiukemmin.