F-35A ampui sarjana tykkinsä 181 laukauksen ammustäytön (video)

f35_tykki_F35IntegratedTestForce_1Lockheed Martin F-35A Lightning II -häivehävittäjän tykkiä on testattu elokuussa ampumalla ensimmäistä kertaa sarjana koko 181 laukauksen ammustäyttö. Koneen vasemman siiven tyvessä on neliputkinen 25 mm Gatling-tykki. Testi suoritettiin Edwards Air Force Basessa Kaliforniassa.

F-35 Joint Strike Fighter Test Force pyrkii saamaan aseen maatestaukset valmiiksi vielä elokuussa ja aloittamaan ilma-ammunnat syksyn aikana. Järjestelmien testauksen ja koelentojen jälkeen F-35:n tykki saadaan operatiiviseen käyttöön vuonna 2017.

f35_tykki_F35IntegratedTestForce_2General Dynamics Ordnance and Tacticals Systemsin valmistamalla GAU-22/A-tykillä ammuttiin ensimmäisen kerran maassa olevasta koneesta 9. kesäkuuta.

Sittemmin sarjojen pituutta on kasvatettu kunnes 14. elokuuta ammuttiin kerralla koko ammustäyttö, 181 laukausta. Aikaa tähän kului testissä vain kolmisen sekuntia, sillä tulinopeus on jopa 3300 laukausta minuutissa.

Koneen tietokonejärjestelmillä simuloitiin ammunnoissa hävittäjän olevan ilmassa. Testeissä käytettiin PGU-23/U-harjoitusammuksia, jotka eivät räjähdä maalissa.

Testeissä on käyttetty alkusarjan AF-2-koneyksilöä, joka on USAF:lle tarkoitettua F-35A-mallia. Merijalkaväen pystysuoraan laskeutuvassa B-mallissa ja merivoimien tukialuskäyttöön tarkoitetussa C-koneessa tykki on tarvittaessa asennettavassa ulkopuolisessa stealth-muotoillussa säiliössä.

Koska kyseessä on stealth-hävittäjä, F-35A:n tykin suuaukko on piilossa aukeavan luukun takana. Näin koneen tutkaheijastus saadaan pysymään mahdollisimman pienenä. Kun liipaisinta puristetaan, luukku aukeaa ja mahdollistaa tulitoiminnan.

Tämä luukun toiminta näkyy myös testiryhmän julkiasemalla videolla. Siinä on aluksi koko ammuttu sarja normaalinopeudella sekä hidastus kahdesta eri kuvakulmasta. TT

Lue aiempia Lentoposti.fi -juttuja F-35-koneesta: