Finnair: Kaksoiskansalaiset, joilla on voimassaolevat matkustusasiakirjat pääsevät Yhdysvaltoihin

Finnair_tail_upFinnair vahvistaa matkustajilleen, että kaksoiskanslaisuuden omaavat asiakkaat pääsevät Yhdysvaltoihin, jos matkustusasiakirjat ovat kunnossa. Finnair on saanut 30. tammikuuta asiaan vahvistuksen Yhdysvaltain maahantulosta vastaavalta Customs and Border Protectionilta. Huoli maahanpääsystä kasvoi, kun Yhdysvalloissa annettiin määräys, jonka mukaan seitsemän valtion kansalaisten maahantulo evätään.

Yhdysvallat on kieltänyt Iranin, Irakin, Libyan, Somalian, Sudanin, Syrian ja Jemenin kansalaisten maahantulon 90 päivän ajaksi 28. tammikuuta 2017 alkaen, ja kansainvälinen ilmakuljetusliitto IATA on antanut tästä ohjeistuksen lentoyhtiöille.

Finnair on tänään saanut Yhdysvaltojen Customs and Border Protection (CBP) –viranomaiselta vahvistuksen, että näiden maiden kaksoiskansalaiset, joilla on toisen maan kansalaisuuden edellyttämä voimassaoleva passi ja muut matkustusasiakirjat (ESTA tai viisumi) kunnossa, pääsevät maahan. Tämä vastaa Finnairin 28. tammikuuta 2017 aiemmin saamaa IATA:n ohjeistusta.
 
CBP_automaatitSuomen kansalainen, jolla on esimerkiksi sekä Iranin että Suomen passi, voi käyttää Suomen passiaan Yhdysvaltoihin matkustaessaan, jos hänellä on Suomen passiin liittyvä voimassaoleva ESTA (Yhdysvaltain matkustuslupa).

Matkustaja ei voi matkustaa esimerkiksi Iranin passilla ja siihen liittyvällä viisumilla, sillä Iranin, Irakin, Libyan, Somalian, Sudanin, Syrian ja Jemenin kansalaisten viisumit on peruttu ja uusia ei myönnetä 90 päivään. 

Myös pysyvän oleskeluluvan (nk. green card) haltijat pääsevät maahan, vaikka heillä olisikin passi jostakin näistä seitsemästä maasta. 

Jos Finnairin Yhdysvaltoihin suuntautuvilla lennoilla on varauksia henkilöillä, joita uudet maahantulorajoitukset koskevat, pyrimme ottamaan heihin yhteyttä ennen lennon lähtöä ja kertomaan tästä tilanteesta. Asiakkaat, joiden lentäminen Yhdysvaltoihin estyy tästä syystä, voivat hakea lipun hinnan palautusta, koska lennolle pääsyn epääminen ei johdu heistä riippuvasta syystä. 

Lue myös: