Finnairin Hanoin reittiavaus toi mukanaan runsaasti laittoman maahantulon yrityksiä

Rajavartiolaitos_kuva1Eurooppalainen ilmiö laittomasta maahantulosta rantautui kesän aikana myös Helsinki-Vantaalle Finnairin Vietnamin reittiavauksen myötä. Rajavartiolaitos on paljastanut viimeisen kuukauden aikana useita Vietnamista tulleita laittomia maahantulijoita.

Ensimmäiset ilmiöön liittyvät tapaukset saatiin kiinni heinäkuun alussa. Tämän jälkeen kiinni jääneitä on ollut yli kaksikymmentä. Suomenlahden Merivartioston rikostorjuntayksikkö on tapauksien johdosta tehnyt mittavan tutkinnan.

Tutkinnassa on ilmennyt epäilyjä ihmiskaupasta, valtionrajarikoksesta, laittoman maahantulon järjestämisestä, väärän henkilötiedon antamisesta sekä huumeiden käytöstä. Maahanyrittäneet ovat olleet miehiä ja naisia. Mukana ei ole varsinaisesti ollut lapsia mutta kuitenkin alaikäiseksi katsottavia henkilöitä. Esitutkinnan odotetaan valmistuvan syksyn aikana.

raja_pressi_laiton_vietnam_1"Ilmiöön osattiin varautua Helsinki-Vantaalle kuukausi sitten avatun uuden lentoreitin myötä. Valppaiden rajatarkastajien ansiosta ensimmäiset tapaukset jäivät rajatarkastuksissa kiinni hyvin nopeasti", kommentoi  Helsingin rajatarkastusosaston päällikkö Pentti Alapelto.

"Finnairin Hanoin reitin avauksesta tehtiin riskianalyysi ja sen todettiin olevan riskilento laittoman maahatulon kannalta", kertoo Alapelto.

Finnair avasi 14. kesäkuuta kolme kertaa viikossa lennettävän reitin Helsinki-Vantaalta Vietnamin Hanoihin. Reitti on ainoa suora eurooppalaisyhtiön tarjoama yhteys Hanoin ja Euroopan välillä. Finnairin aikataulun mukaan reittiä operoidaan lokakuun 27. saakka ja sama tieto oli myös Rajavartiolaitoksella.

Rajavartiolaitoksen omaa henkilöstöä lentoasemalla ohjeistettiin kohonneesta riskistä. Myös Finnair koulutti lähtöselvityshenkilöstöään Vietnamissa. Tämän perusteella onkin jäänyt seitsemän henkilöä kiinni jo ennen koneeseen pääsyä.

Lähtömaan viranomaisten kanssa Rajavartiolaitos ei ole ainakaan vielä tehnyt yhteistyötä. Sen sijaan europpalaiset kumppanit kuten Europol ovat auttaneet ilmiön taustojen selvittämisessä.

"Ensimmäiset jäivät kiinni heinäkuussa ja mukana oli aidoilla toisten henkilöiden matkustusasiakirjoilla maahan yrittäviä henkilöitä. Osalla taas ei ollut lainkaan matkustusasiakirjoja", sanoo Alapelto.

Finnair_Hanoi_1Tapausten taustalla olevasta järjestäytyneestä rikollistoiminnasta kertoo muun muassa se, että rajatarkastuksissa on jäänyt kiinni henkilöitä joiden epäillään osallistuneen vietnamilaisten laittomien maahantulijoiden järjestämiseen Suomeen. He ovat tehneet matkajärjestelyjä sekä opastaneet tulijoita matkan aikana.

Tutkimusten mukaan Suomi olisi kauttakulkumaa ja lopullinen kohde olisi ollut Keski-Euroopassa Ranskassa, Saksassa tai Englannissa. Osa maahantuloa yrittäneistä on hakenut Suomesta turvapaikkaa.

"Viimeisen kuukauden aikana tähän uuteen ilmiöön liittyen on aloitettu neljä esitutkintaa, jotka kaikki vaikuttavat oleellisesti toisiinsa", kertoo rikostorjuntayksikön varapäällikkö Jukka Tekokoski.

Kiinniotettujen joukossa on useita eri kansalaisuuksia. Joukossa on Suomen, Vietnamin,  Saksan ja Kiinan kansalaisia. Epäillyt suomalaishenkilöt ovat etniseltä taustaltaan vietnamilaisia.

Hel-Han ei ole ainoa suora yhteys Euroopan ja Vietnamin välillä. Pelkästään Hanoihin lennetään myös NON-STOP mm. Frankfurtista, Pariisista ja Ho Chi Minhiin on mm. Pariisista NON-STOP lentoja.