Finnairin lentäjähaku kiinnosti - näköalapaikoille Airbus-koneiden ohjaamoihin tuli 530 hakemusta

FIN_A321_TO_1Finnair yllättyi positiivisesti saadessaan noin 530 hakemusta huhtikuussa 2023 avoinna olleeseen lentäjähakuun. Käytännössä hakijamäärä ylittää reilusti suomalaisten vastavalmistuneiden lentäjien määrän. Työpaikkoja haki valmistuneiden lentäjien lisäksi todennäköisesti merkittävä määrä eri lentoyhtiöiden palveluksessa olevia lentäjiä.

"Hakemuksia tuli noin 530, mikä oli enemmän kuin olimme odottaneet. Tämä oli tietenkin positiivinen yllätys", kerrottiin Finnairin viestinnästä Lentoposti.fi:lle.

Arvioiden mukaan kotimaisilla lentäjämarkkinoilla olisi noin kolmisensataa lentäjää, jotka odottavat työllistymistä hyväksytysti suoritetun lentokoulutuksen jälkeen. Finnairin saama hakemusmäärä ylittää tämän määrän siis merkittävästi.

Finnairille hakeneiden joukossa on todennäköisesti merkittävä määrä osaomistusyhtiö Norran lentäjiä sekä muiden pienempien suomalaisyhtiöiden lentäjiä. Heidän lisäkseen hakijoiden joukossa voi olla myös ilmavoimien lentäjiä. Tämä puolestaan voi johtaa rekrytointitarpeeseen näiden toimijoiden osalta.

Suomessa työskentelevien lentäjien lisäksi hakijajoukossa on mukana todennäköisesti myös ulkomaalaisissa yhtiöissä työskenteleviä suomalaislentäjiä. Heitä työskentelee ulkomailla jo merkittävä määrä. Lähimpinä työnantajina ovat esimerkiksi Suomessakin laajasti toimivat Norwegian ja Ryanair.

Finnair palkkaa huhtikuisesta menestyksekkäästä lentäjähausta resurssitarpeensa mukaan noin 80-150 lentäjää kesään 2024 mennessä. Nyt käynnissä oleva rekrytointimäärä vastaa lentäjämäärää, joka Finnairilta eläköityi koronapandemian aikana.

Nyt työpaikkoja on tarjolla Finnairin Airbus A320, A330 ja A350 -koneiden ohjaamoissa. Osa palkattavista lentäjistä aloittaa A320-kapearunkokoneiden lentoperämiehen tehtävissä ja osa A330- ja A350 -laajarunkokoneissa perämiehen matkalentosijaisena eli ns. CRC-lentäjänä (Cruise Relief Pilot).

Saamansa hakemukset Finnair käsittelee kevään aikana ja ensimmäiset hakijakarsinnat tehdään näiden hakemusten perusteella. Jatkoon päässeet kutsutaan haastatteluun ja sen läpäisseet etenevät soveltuvuustesteihin hakijan taustasta riippuen. Arvioinneissa käytetään myös simulaattoritestejä. Viimeisessä vaiheessa hakijoille tehdään työhöntulotarkastus, joka sisältää huumausainetestin.

Tyyppikoulutuksia Finnair järjestää nyt haettaville lentäjille jo heinäkuusta 2023 alkaen ja ensimmäiset kaukoliikenneperämiehien matkalentosijaiset eli ns. CRC-lentäjät aloittavat koulutuksen jo heinäkuussa. Todennäköisesti ensimmäiset lennot näillä uusilla perämiehen tehtäviin palkattavilla lentäjillä on jo syksyllä 2023.

Lue myös: