Finnair palkkaa vuosina 2023 ja 2024 yhteensä jopa 150 lentäjää - määrä vastaa aiempaa eläkepoistumaa

Finnairin A321ER-kone.Finnair hakee ja palkkaa jopa 150 lentäjää kesä- ja talvikausien tarpeisiin vuosille 2023 ja 2024. Lentoposti.fi kertoi 4. huhtikuuta Finnairin hakevan lentäjiä lähi- ja kaukoliikenteen tarpeisiin. Finnairilta eläköityi koronapandemian aikana merkittävä määrä lentäjiä ja nyt käynnissä oleva rekrytointi vastaa näiden eläköitymisten synnyttämään tarpeeseen.

Finnair hakee parhaillaan lentäjiä kahden seuraavan vuoden tarpeisiin ja palkkaa yhtiöön noin 80-150 uutta lentäjää riippuen lopullisesta resurssitarpeesta. Finnair on siis palkkaamassa lisää lentäjiä usean vuoden tauon jälkeen. Nyt haettavat uudet lentäjät pyritään palkkaamaan yhtiöön kesien 2023 ja 2024 välillä.

"Lentäjiä palkataan tarvittavan resurssin mukaisesti. Tässä haussa haetaan lentäjiä perustuen arvioihin vuosista 2023 ja 2024. Luonnollisesti toivomme positiivisen kehityksen jatkuvan tulevaisuudessakin ja lentäjien määrän kasvavan, mutta tällä hetkellä emme lähde spekuloimaan tulevia tarpeita", kommentoi Finnairin viestintä Lentoposti.fi:lle.

Nyt haettava lentäjämäärä vastaa koronapandemian aikana eläköityneiden lentäjien määrää. Kesäkuussa 2019 Finnair kertoi yhtiössä työskennelleen ensimmäistä kertaa sen historiassa 1000 lentäjää. Nyt Finnair kertoo Flight operations -yksikössä työskentelevän noin 900 ammattilaista, joista suurin osa on liikennelentäjiä. Finnairin Airbus-lentäjien määrä lähestynee uusien rekrytointien jälkeen siis jälleen tuhatta lentäjää.

Finnairin arvion mukaan kotimaisilla lentäjämarkkinoilla olisi arviolta kolmisensataa lentäjää, jotka odottavat työllistymistä hyväksytysti suoritetun lentokoulutuksen jälkeen. Tarjolla olevassa lentäjäpopulaatiossa on runsaat 20 Patrian ja Finnairin MPL-lentokoulutuksen (Multi Crew Pilot Licence) läpikäynyttä lentäjää sekä hieman alle 300 Suomen Ilmailuopistosta valmistunutta lentäjää.

OH-LWO_130421Finnair avasi lentäjähaun 4. huhtikuuta 2023, jossa on siis tarjolla resurssitarpeesta riippuen 80-150 työpaikkaa Finnairin Airbus A320, A330 ja A350 -koneiden ohjaamoissa.

Näiden uusien palkattavien lentäjien määrässä ovat mukana myös jo valmistuneet MPL-koulutetut lentäjät, jotka palkataan koulutukseen liittyneen aiemman sopimuksen mukaisesti avautuville A320-perämiespaikoille ennen muita hakijoita.

A320-kapearunkokoneiden lentoperämiehen tehtävien lisäksi tarjolla on työpaikkoja A330- ja A350 -laajarunkokoneissa perämiehen matkalentosijaisena eli ns. CRC-lentäjänä (Cruise Relief Pilot).

Hakuaika Finnairin lentäjäksi päättyy tiistaina 18. huhtikuuta 2023 ja ensimmäiset haastattelut sijoittuvat jo toukokuulle 2023. Tyyppikoulutuksia Finnair järjestää nyt haettaville lentäjille jo heinäkuusta 2023 alkaen. Ensimmäiset CRC-lentäjät aloittavat koulutuksen heinäkuussa ja todennäköisesti ensimmäiset lennot ovat heillä jo syksyllä 2023.

Finnairin mukaan lentoura yhtiössä alkaa pääsääntöisesti määräaikaisen työsuhteen kautta. Se tarjoaa mielenkiintoisen uran ilmailun parissa jatkuvasti kehittyvässä ja muuttuvassa työympäristössä. Finnarin lentäjien työurat ovat olleet perinteisesti pitkiä ja kestäneet arviolta noin 25-30 vuotta, mutta joskus tätäkin pidempään.

Tammikuussa 2023 myös Finnairin osaomistusyhtiö Nordic Regional Airlines (Norra) haki lentäjiä kasvun tarpeisiin oman lentäjäkoulutusohjelmansa ulkopuolelta. Norra lentää jo enemmän lentoja kuin ennen koronaviruspandemiaa. Norran palveluksessa on noin 260 lentäjää. MH

Lue myös: