Harvinainen muodostelma: F-16, Gripen ja Hornet lentävät perjantaina yhdessä Rovaniemellä

AFM2013_LuftforsvaretLapin lennosto järjestää Ilmailusta ammatti -tapahtuman perjantaina 16. elokuuta kello 10-14 Hävittäjälentolaivue 11:ssä. Samalla juhlitaan myös Lapin lennoston 40-vuotista taivalta Rovaniemellä. Taivaalla nähdään suomalainen F/A-18 Hornet, ruotsalainen JAS 39 Gripen ja norjalainen F-16 Fighting Falcon.

Ilmailusta ammatti -tapahtuma on avoin tilaisuus kaikille ilmailusta ja ilmavoimista kiinnostuneille. Tapahtuma on suunnattu erityisesti nuorille yläkouluikäisille, lukiolaisille ja ammattikoululaisille, jotka pohdiskelevat jatko-opintojaan. Päivän tavoitteena on antaa nuorille monipuolista tietoa ilmavoimien tarjoamasta erikoiskoulutuksesta ja kertoa ilmavoimien ammateista.

Tapahtuman ehdottomat kohokohdat ovat huimat lentoesitykset. Ilmavoimien taitolentoryhmä Midnight Hawksin ja Hornetin esityslennot edustavat kotimaista huippuosaamista.

Päivän aikana on nähdään harvinainen Suomen McDonnell Douglas F/A-18 Hornetien, Ruotsin Saab JAS 39 Gripenin ja Norjan Lockheed Martin F-16 Fighting Falconin osastolento.

Näiden kolmen maan ilmavoimat harjoittelevat säännöllisesti yhdessä ns. Over Border -toiminnan piirissä. Nimen mukaisesti niissä ylitetään valtiorajoja ilman suurempia muodollisuuksia ja koneet voivat toimia kotitukikohdistaan.

Gripen ja Hornet lentävät päivän aikana myös sooloesitykset. Lentotoiminnalle on normaaliin tapaan säävaraus.

Esityslentojen lisäksi maanäyttelyssä on lentokaluston lisäksi paljon muutakin nähtävää, kuten esimerkiksi pelastusajoneuvoja ja kuljetuskalustoa. Maanäyttelyssä on mukana myös Lapin ilmatorjuntarykmentti ja Rajavartiolaitos. Lapin Lennoston Kilta ry myy tapahtumassa hernekeittoa.

Tapahtuma järjestetään Rovaniemen Maunun Matissa, Someroharjun varuskunnasta muutama kilometri Norvajärventietä eteenpäin. Pysäköinti tapahtuu varuskunta-alueella, josta on non stop -bussikuljetus tapahtuma-alueelle.

Lentoesitysten aikana lentomelu on voimakasta, joten kuulonsuojaukseen tulee kiinnittää erityistä huomiota. Korvatulppia jaetaan tapahtuma-alueella.

 

Tapahtuman aikataulu

10.00 Ovet aukeavat, maanäyttely

10.15 Midnight Hawks saapuu ja esiintyy

10.30 Hornet-esityslento

11.00 Hornet, Gripen ja Fighting Falcon -osasto

11.30 Gripen-esityslento

12.00 Rajavartiolaitoksen AB412-esityslento

12.30 Midnight Hawks

13.00 Hornet-esityslento

14.00 Tapahtuma päättyy

 

Lue myös: