Hawkit harjoittelevat tukeutuen Oulun tukikohtaan - lentotoimintaa laajasti Rovaniemeltä Halliin

MLU_HW_1Ilmasotakoulun hävittäjälentolaivue 41:n Hela 20 -lentotoimintaharjoitus tuo BAE systems Hawk -suihkuharjoituskoneet Oulunsalon tukikohtaan 12.-17. elokuuta 2020. Lentotoimintaa suoritetaan laajalla alueella sekä myös matalilla lentokorkeuksilla.

Hela 20 -harjoituksessa lennetään kymmenellä BAE systems Hawk -suihkuharjoituskoneella tunnistus- ja ilmataistelulentoja. Lentotoiminta suuntautuu Oulunsalon tukikohdasta Kauhavan, Rovaniemen, Hallin, Kuopion, Kajaanin ja Kuusamon välisille alueille sekä Perämeren ylle. Lentotoimintaa on keskiviikosta maanantaihin kello 9 – 21 välisenä aikana.

"Harjoituksen tavoitteena on kouluttaa HW2-lento-oppilaille lentokoulutusohjelman mukaisia tunnistus- ja ilmataistelulentoja. Lisäksi oppilaille ja kantahenkilökunnalle on tavoitteina harjoitella toimimista vieraasta tukikohdasta normaalia päivittäistä lentotoimintaa suuremmalla lentointensiteetillä", kertoo harjoituksen johtaja everstiluutnantti Lauri Suominen.

MLU_HW_4Harjoituksessa käytetään myös matalia lentokorkeuksia. Lentotoiminnasta aiheutuva melu voi aiheuttaa häiriötä, jota pyritään ehkäisemään välttämällä asutuskeskusten yllä lentämistä sekä noudattamalla lentomelua vähentäviä lentomenetelmiä aina, kun se on mahdollista.

Hela 20 toteutetaan kantahenkilökunnan voimin. Koronaviruksen (COVID -19) varalta henkilöstöä on jaettu osastoihin, joiden välisiä kontakteja on rajoitettu.

Ilmasotakoulun kotitukikohdan eli Jyväskylän Tikkakosken lentoasemalla toteutetaan kesän 2020 aikana vaiheittan kiitotien ja liikennealueen remonttia, jonka myötä kiitotien käyttö on ollut rajoitettua ja osittain se on remontin aikana myös kokonaan suljettu.

Parhaillaan käynnissä olevan vaiheen aikana myös Jyväskylän lähialue on tilapäisesti poistettu käytöstä. Se mahdollistaa mm. miehittämättömin ilma-alusten lennätyksen alueella. Toimijoiden tulee kuitenkin huomioida kuvausrajoitukset, sillä maanpuolustuksen kohteiden kuvaaminen ja tutkiminen ilmasta on aluevalvontalain mukaisesti luvanvaraista.