Helsingin Kaivopuistoon suunniteltu jättimäinen Kaivari 21 -lentonäytös siirtyy kesäkuulta elokuulle

KAS_100kHelsingin Kaivopuistossa kesäkuussa 2021 järjestettäväksi suunniteltu Kaivopuisto 21 -lentonäytös siirretään järjestettäväksi elokuussa. Tapahtuman järjestelyt siis jatkuvat alkuperäisen suunnitelman mukaan ja vain tapahtumapäivät muuttuvat myöhempään ajankohtaan. Covid-19 -pandemian seurauksena Euroopassa on peruttu kesältä 2021 kokonaan jo Paris Air Show sekä Royal International Air Tattoo -tapahtumat.

Vallitsevan Covid19-pandemian edelleen jatkuvan ja kasvuun lähteneen tautitilanteen takia Kaivopuiston lentonäytöksen eli Suomen Ilmailuliiton päälentonäytöksen ajankohta on päätetty siirtää kesäkuulta elokuulle. Uusi tapahtuma-ajankohta on 6.-7.8.2021.

”Olemme seuranneet tilanteen kehittymistä tarkasti syksystä asti. Toivoimme tilanteen helpottumista kevään aikana, mutta näin ei ole käynyt, eikä rokotustahtikaan ole sellainen, että voisimme järjestää lentonäytöksen maanäyttelyineen tässä tilanteessa alkuperäisen suunnitelman mukaisena”, kertoo tapahtuman johtaja Markku Kyyrönen.

Kaivari_21_uusi_julisteTapahtuman pääyhteistyökumppaneiden sekä tapahtuman maanäyttelyyn mukaan ilmoittautuneiden HX-hankkeen toimijoiden kanssa on sovittu ajankohdan siirrosta.

”Koronatilanne elokuussa ei luonnollisesti ole kenelläkään tiedossa, mutta meillä on vahva usko, että tapahtuma voidaan silloin pitää suunnitellusti. Huomioimme järjestäjinä kaikki viranomaisten ohjeet ja määräykset, jotka koronaan ja tapahtumien järjestämiseen tuolloin ovat voimassa”, jatkaa Kyyrönen.

Suomessa on kokemusta suurempien lentonäytöksien järjestämisistä koronaviruspandemiankin ajalta. Kesällä 2020 nimittäin järjestettiin onnistuneesti Vesivehmaan drive-in -lentonäytös sekä Kauhavan lentonäytös, joka oli myös Suomen ilmailuliiton päälentonäytös. Kauhavan osalta tehtiin vastaava ratkaisu kuin nyt Kaivopuiston tapahtumalle eli se siirrettiin kesäkuulta elokuulle. Kummastakaan vuoden 2020 lentonäytöksestä ei tapahtumien jälkeen uutisoitu tulleen lisätartuntoja.

EU-alueella tavoite on rokottaa Euroopan kesän eli elokuun loppuun mennessä 70 prosenttia aikuisväestöstä. THL:n antaman lausunnon mukaan myös Suomella on mahdollisuus tähän tavoitteeseen riippuen koronarokotteiden tuotanto ja toimitusajoista. THL:n 9. maaliskuuta tilastojen mukaan Suomessa ensimmäisen annoksen aikuisväestöstä on saanut 8,8 % ja toisen annoksen 1,5 %.

Suomen Ilmailuliitto kumppaneineen järjestävät ilmailun Kaivari 21 -lentonäytöksen  siis perjantaina ja lauantaina 6. ja 7. elokuuta 2021. Tapahtuma tavoittelee yleisötapahtumien osalta Suomen ennätyksen rikkomista maailmanluokan ohjelmalla ja jännittävillä oheistapahtumilla.

Kaivopuiston näyttely toteutetaan aiempaa laajemmalle alueelle. Näytöksessä luvataan esiintyvän niin siviili-ilmailun klassikoita kuin nykypäivän kalustoa. Lentonäytöspäivä on perjantain 6.8. Tapahtuman yhteydessä oleva maanäyttely on avoinna perjantain 6.8. lisäksi myös lauantaina  7.8. Vuonna 2017 edellisen kerran järjestettyä tapahtumaa seurasi yli 100 000 henkilöä.

KAS_RA_sinivalkoinen_1 Kaivari 21 -lentonäytöksen esiintyjistä ja muusta päivittyvästä ohjelmasta tiedotetaan myöhemmin. Taivaalla nähtäneen kuitenkin valtaosa HX-ehdokkaiden hävittäjistä sekä Suomeen vast'ikään hankittu North American Aviation AT-6 Texanin laivastoversio SNJ-3.

Lentonäytösohjelmaan osallistuvat koneet tukeutuvat todennäköisesti pääosin Helsinki-Vantaan lentoasemalle vuonna 2017 toteutun Kaivarin lentonäytöksen tavoin.

Tapahtuman järjestää Suomen Ilmailunäytös Oy, joka on urheilu- ja harrasteilmailun valtakunnallisen keskusjärjestön Suomen Ilmailuliitto ry:n 100 % omistama lentonäytösten ja ilmailutapahtumien järjestämiseen vuonna 2018 perustettu yritys. MH

Lue myös: