Helsinki-Vantaan liikennettä voi seurata lasin läpi - katseluterassin ulkoalue vielä suljettu

terassi_ulko_0717_2Helsinki-Vantaan lentoaseman alueella sijaitsevan TOKE-rakennuksen katolla oleva katseluterassi suljettiin 3. heinäkuuta sattuneen tapauksen jälkeen. Tuolloin mieshenkilö oli ilmeisesti siirtynyt terassilta katolle ja lopulta hypännyt sieltä alas. Nyt näköalapaikan sisätilat on avattu yleisölle, mutta varsinainen terassi on toistaiseksi edelleen suljettuna.

Maailmalla monien lentoasemien katoilla on katselualueita, jotka sijaitsevat aivan koneiden asematason vieressä. Helsinki-Vantaan katseluterassi on sijoitettu TOKE-rakennukseen (Toimintakeskus), joka ei ole osa terminaaleja eikä siten aivan turvallisuuskriittisten alueiden kupeessa.

terassi_sulku_0717_2Katseluterassi avattiin kesäkuussa 2012 lentoaseman 60-vuotisjuhlien yhteydessä. Se on osoittautunut suosituksi ja alkuvaiheessa sinne jopa jonotettiin.

Sama on toistunut kun kentällä on vieraillut normaalista liikenteestä poikkeavia koneita. Alueella saa olla 20 henkeä ulkoterassilla ja 20 sisätiloissa.

Heinäkuun 3. päivänä TOKE:n katolle oli jostain päässyt alaston mies. Hän aiheutti laajan viranomaisoperaation. Mies hyppäsi lopulta alas, mutta selvisi hengissä (lue lisää linkeistä jutun lopussa).

terassi_ulko_0717_1Koska miehen epäiltiin päässeen katolle katseluterassin kautta, se suljettiin. Nyt terassin sisätilat on jälleen avattu, mutta ulkoalue pysyy suljettuna.

Sisätila soveltuu hyvin liikenteen seuraamiseen, mutta terassin vakiokäyttäjiin kuuluville lentokonekuvaajille haittaa tuovat ikkunalasien heijastukset.

Finavian viestinnästä kerrottiin Lentoposti.fi:lle, että ulkoalueen avautumisen aikataulusta ei ole vielä tietoa. Pohdinnassa on, mitä terassin rakenteille pitäisi tehdä. T.T.