Helsinki-Vantaan vuoden 20. miljoonas matkustaja lentää Finnairilla Shanghaihin

HEL_Twr_logo_2017_1Vuoden 2018 20. miljoonas matkustaja kulki Helsinki-Vantaan läpi torstaina 13. joulukuuta. Historiallinen rajapyykki on Finavian päälentoaseman viime vuosien ennätyksellisen kasvun huipentuma. Käynnissä olevalla miljardin euron kehitysohjelmalla lentoasema valmistautuu palvelemaan jopa 30 miljoonaa vuosittaista matkustajaa.  

Lentomatkustus Helsinki-Vantaan lentoaseman kautta on ollut viime vuodet kiivaassa kasvussa. Nyt 13. joulukuuta ylitettiin historiallinen rajapyykki, kun lentoaseman kautta kulki 20. miljoonas matkustaja vuoden 2018 alusta laskettuna.

"Tämä on tietysti hieno hetki Helsinki-Vantaalle ja koko suomalaiselle lentoliikennealalle", sanoo Helsinki-Vantaan johtaja Joni Sundelin.

Finavia_Sundelin"Matkustajamäärien kasvu on ollut jopa nopeampaa, kuin osasimme muutama vuosi sitten ennustaa. Silloin puhuttiin 20 miljoonasta vuonna 2020, mutta raja ylitettiinkin jo tänä vuonna", jatkoi Sundelin.

Vuoden loppuun mennessä Helsinki-Vantaalle odotetaan lähemmäs 21 miljoonaa matkustajaa, kun edellisvuonna lentoaseman läpi kulki 18,9 miljoonaa matkustajaa.

Sundelin Helsinki-Vantaan kasvussa otetaan huomioon vastuullisuus.

"Teemme omalta osaltamme parhaamme, että lentoliikenne voi kasvaa vastuullisesti. Helsinki-Vantaa on jo hiilineutraali lentoasema: käytämme uusiutuvaa energiaa ja polttoaineita, ja kompensoimme loput ilmastopäästöistä", kertoo Sundelin.

Fin_tail_1Helsinki-Vantaan historiallinen 20. miljoonas matkustaja on Pia Inhilä, joka on tänään lähdössä Finnairin lennolla Shanghaihin.

 Matkustajaa olivat vastassa Finavian markkinointi- ja viestintäjohtaja Katja Siberg sekä Helsinki-Vantaan apulaisjohtaja, Vice President, Timo Järvelä. Juhlallisuuksissa oli luonnollisesti mukana myös joulupukki.

Matkustajamäärän Helsinki-Vantaalla ennustetaan kasvavan vuosittain noin kahdella miljoonalla matkustajalla. Sen myötä 30 miljoonaan rajapyykki ylitettäisiin näillä näkymin lähestyttäessä vuotta 2030.

Ilman mahdollista lamakautta nykyennusteen mukaan Helsinki-Vantaalta kulkisi vuonna 2040 vuosittain jo lähes 40 miljoonaa matkustajaa.

Matkustajamäärien kasvussa näkyvät niin kansainvälisen vaihtoliikenteen kasvu, Suomen kasvava vetovoima matkailukohteena kuin suomalaisten lisääntynyt lentomatkustaminen.


Vaihtoliikenne kovassa kasvussa

"Kaikki osa-alueet ovat kasvaneet. Suurin osa liikenteen volyymista tulee edelleen Euroopasta, mutta ennakoitua nopeampaa on ollut erityisesti Aasian vaihtoliikenteen kasvu", jatkaa Sundelin

Helsinki-Vantaalla kansainvälisen liikenteen kasvu on jatkunut vahvempana kuin muilla pohjoismaisilla päälentoasemilla.

"Olemme tällä hetkellä yksi Euroopan nopeimmin kasvavista lentoliikennehubeista. Asemamme vaihtoliikenteen solmukohtana Euroopan ja Aasian välillä on vahvistunut".

Finnair_fleet_1Finaviassa tehdään lujasti töitä uusien reittien ja lentoyhtiöiden saamiseksi lentoasemille. Tänä vuonna suurimmat lentoyhtiöasiakkaat Finnair ja Norwegian ovat molemmat lisänneet tarjontaansa huomattavasti. Lisäksi lentoasema on saanut uusia lentoyhtiöasiakkaita, kuten FlyDubain, joka aloitti päivittäisen reittiliikenteen Helsinkiin.

"Toivon mukaan myös ensi vuonna saamme uusia lentoyhtiöavauksia", toteaa Sundelin.

"dotamme Helsinki-Vantaan kasvun jatkuvan edelleen vahvana, mutta tulevina vuosina kasvuvauhti lienee hieman hillitympää", arvioi Sundelin tulevaisuutta.

Lue myös: