Hinauksessa ollut varjoliidin putosi jäälle Lopella - lentäjä menehtyi

varjoliidin_wikimedia_Michał SałabanPoliisi sai sunnuntaina 15. tammikuuta noin kello 13.44 aikaan hätäkeskukselta ilmoituksen ilmaliikenneonnettomuudesta Sajatiellä Lopella. Onnettomuudessa mönkijän perässä hinauksessa ollut varjoliidin oli vielä toistaiseksi tuntemattomasta syystä pudonnut alas järven jäälle. Lentäjä menehtyi.

Varjoliitimellä lentänyt 1950-luvulla syntynyt mieshenkilö sai surmansa onnettomuudessa. Poliisi ja Onnettomuustutkintakeskus tutkivat onnettomuuden syytä. Poliisin mukaan tässä vaiheessa onnettomuudesta ei tiedoteta enempää.

Varjoliidin muistuttaa laskuvarjourheilussa nykyisin käytettäviä tunneloituja liitovarjoja (arkistokuvassa yllä). Kyseessä on ilmanpaineella jäykistettävä kaareva siipiprofiili, jonka alla lentäjä roikkuu punosten varassa.

Varjoliitimellä lennettäessä mukana on pallokupuinen pelastusvarjo, joka hätätilanteessa käsin heitetään avautumaan ilmavirtaan. Matalalla se ei kuitenkaan yleensä ehdi avautumaan.

Varjoliitimellä lennetään nostavissa ilmavirtauksissa eli termiikeissä ja rinnetuulessa. Ilmaan Suomen oloissa päästään useimmiten vintturi- tai ajoneuvohinauksella. Myös korkeilta maastonkohdilta voidaan startata.

Moottoroidussa varjoliidossa käytetään selkäreppumaista moottorin ja potkurin muodostamaa pakettia. T.T.