Hornetin kunnianosoitus Ilmavoimien lentäjäveteraanille kiinnosti Vantaalla

honkanummi3Ilmavoimat kunnioitti Hornet-hävittäjän ylilennolla ajasta ikuisuuteen siirtyneen lentäjäveteraaninsa muistoa perjantaina Vantaalla. Tiedotus harvinaisesta lentosuorituksesta oli huomattu ja hautausmaan ympäristöön kerääntyikin väkeä seuraamaan ylilentoa. Myös Honkanummen yritysten työntekijöitä Hornet kiinnosti.

Ilmavoimat kunnioitti sotiemme aikaisen hävittäjälentäjä majuri Pekka Jauhon muistoa McDonnell Douglas F/A-18C Hornetin ylilennolla Vantaalla. Satakunnan lennoston hävittäjä ylitti Vantaan Honkanummen hautausmaan 24. huhtikuuta kello 12.00.

Rhonkanummi2unkosäiliöllä varustettu HN-408 lähestyi Honkanummea pohjoisesta 1000 jalan korkeudessa (vasemmalla, klikkaa kuva suuremmaksi). Hautausmaan yllä se nousi jyrkästi kohti korkeuksia perinteisen "Missing man" -liikkeen mukaisesti.

Vaikka jälkipolttoa käytettiin, meteli ei ollut korviahuumaavaa. Hornet katosi nopeasti pieneksi pisteeksi keväiselle sinitaivaalle (otsikkokuva).

Kyseessä oli pääkaupunkiseudulla tänä vuonna jo kolmas ylilento edesmenneen ohjaajaveteraanin hautajaisissa. Aiemmat kunnianosoitukset lennettiin Hornetilla Helsingin yllä 27. maaliskuuta ja 16. tammikuuta. Vantaalla vastaavaa ei ole nähty ainakaan Hornet-aikakaudella.

honkanummi1Ylilento kiinnosti siten myös suurta yleisöä. Väkeä tulikin paikalle varta vasten Hornetia katsomaan. Ylilennon jälkeen hautausmaan ohi kulkeva Vanha Porvoontie jopa hieman ruuhkaantui ihmisten poistuessa alueelta.

Myös lähiseudun yrityksissä selvästi tiedettiin etukäteen ylilennosta. Kun kello läheni kahtatoista, väkeä virtasi ulos keväiseen auringonpaisteeseen niin pihoille kuin katoille odottamaan Hornetin tuloa. T.T.