HS haastatteli ACI:n Jankoveciä: Finnair ehkä yksi alan selviytyjistä Euroopassa

jankovec_aciHelsingin Sanomat on haastatellut Suomessa vieraillutta lentokenttäjärjestö Airport Council International Europen pääjohtajaa Olivier Jankoveciä. Sen lisäksi että hän kertoi lentokenttäliiketoiminnan näkymistä, Jankovec otti kantaa myös siihen, mitkä lentoyhtiöt saattaisivat selviytyä tulevaisuudessa Ryanairin ja Easyjetin ohella.

Jankovecin mukaan Euroopassa olisi kymmenen vuoden päästä todennäköisesti enää 5-6 suurta lentoyhtiötä. Niiden ohella alalla toimisi erikoisaloihin keskittyneitä operaattoreita.

Finnair saattaisi selvityä alan rajusta pudotuspelistä toimivan Aasian strategiansa ansiosta, SAS:n jatkoon hän suhtautuu epäillen jo monimutkaisen kolmen valtion omistajarakenteen takia. Yhtiö olisi mahdollinen valtauskohde Lufthansalle, HS kertoo Jankovecin arvioineen.

Muut selviytyjät olisivat IAG (International Airlines Group eli British Airways ja Iberia), Air France / KLM, Turkish Airlines sekä myös Norwegian Air Shuttle.

Helsingin Sanomien siteeraaman Olivier Jankovecin mukaan Norwegian voisi olla alan todellinen yllättäjä, jos sen kaukoliikennestrategia onnistuu.

ACI Europe edustaa yli 400 lentoasemaa 46:ssa maassa. Sen jäsenet hoitavat 90 prosenttia Euroopan liikennelennoista. Jäsenkenttien kautta kulkee vuosittain 1,5 miljardia matkustajaa, 18 miljoonaa tonnia rahtia sekä yli 20 miljoonaa lento-operaatiota. ACI Europen toimisto on Brysselissä.

 

Helsingin Sanomien Jankovec-haastattelu (lentoyhtiö-osuus ei ole netissä)

ACI Europen nettisivut