HS: Suomen NBG15-helikopteriosaston miehittämisessä ongelmia

utti_avoimet2EU:n kriisinhallintaan liittyvän Nordic Battle Groupin (NBG15) suomalaisen helikopteriosaston miehittämisessä on ongelmia, kertoo Helsingin Sanomat. Viidennes neljän NH90-helikopterin operointiin tarvittavasta noin 70 hengen ryhmästä ei lehden mukaan ole kiinnostunut sitoutumaan kansainvälisiin tehtäviin. Kyseessä on myös kiista korvauksista.

Utin Jääkärirykmentin Helikopteripataljoona on kouluttanut henkilöstöään vuoden alussa alkanutta kansainvälistä tehtävää varten. Neljä NH90-kuljetushelikopteria miehistöineen ja tukijoukkoineen ovat valmiudessa osallistumaan 10 päivän varoitusajalla EU:n kriisinhallintatehtäviin.

Helsingin Sanomien mukaan osa tarvittavasta henkilöstöstä ei ole kiinnostunut kansainvälisistä tehtävistä. Mukana on myös helikopterimekaanikkoja. Lähtö kriisinhallintatehtäviin on Puolustusvoimien henkilökunnalle vapaaehtoista.

Helsingin Sanomien uutinen.

 

Nordic Battle Group

NBG15-taisteluosastoon osallistuvat Suomen ja Ruotsin lisäksi Norja, Irlanti, Viro, Latvia ja Liettua. Taisteluosasto on valmiudessa vuoden 2015 ensimmäisen puoliskon, 1.1.–30.6.2015.

NBG15-taisteluosasto kokonaisuudessaan muodostuu komento- ja esikuntaosista, mekanisoidusta pataljoonasta, tiedustelukomppaniasta, huoltopataljoonasta, esikuntakomppaniasta, lento-osastosta sekä pioneeri-, suojelu- ja sotilaspoliisijoukkueista.

Lento-osastoon kuuluvan suomalaisen helikopteriosaston tehtävänä on lääkintäevakuointikyvyn (MEDEVAC) tuottaminen taisteluosaston käyttöön. NBG15:n käyttöön on tarkoitettu neljä NH Industries NH90 -helikopteria, joista kaksi on jatkuvasti käytössä.

Lisäksi Suomesta osallistuu taisteluosastoon esikuntaupseereita, sotilaspoliiseja sekä huollon edustajia. Suomen kokonaisvahvuus NBG15:n kokoonpanossa on hieman alle 70 henkilöä. NBG15-taisteluosaston valmiuteen liittyen joukolle suoritettiin kseällä 2014 Nato-evaluointi yhteistoimintakyvyn varmistamiseksi.

Lue aiempia Lentoposti.fi -juttuja NH90-koptereista kansainvälisissä tehtävissä: