HX-hankintasopimuksen viimeistely on käynnissä - kilpailijat eivät esittäneet oikaisuvaatimuksia

F35_PirkkalaHX-hanke on edennyt joulukuussa 2021 tehdystä hankintapäätöksestä hankesopimusten viimeistelyvaiheeseen sekä uusien Lockheed Martin F-35A Lightning II -hävittäjien käyttöönoton valmisteluun. Odotusten mukaisesti kilpailijat eivät esittäneet oikaisuvaatimuksia. Puolustusministeriön HX-hankkeen ohjelmajohtaja Lauri Puranen avasi hankkeen seuraavia vaiheita blogissaan.

Uusien HX-hävittäjien hankintasopimusten viimeistely on käynnissä ja allekirjoitusvaiheeseen on määrä päästä helmikuussa 2022. Suomi hankkii F-35A -hävittäjät ns. FMS-hankintamenettelyn (Foreign Military Sales) kautta eli ensin allekirjoitetaan valtioiden välinen LOA-sopimus (The Letter of Offer and Acceptance). Siinä tarkennetaan hankittava kokonaisuus ja palvelut. Allekirjoitusten jälkeen Suomi on virallisesti F-35 -käyttäjäyhteisön jäsen. 

LM_F135_engineSuomen tavoitteena on allekirjoittaa LOA-sopimuksen solmimisen yhteydessä myös teollisen yhteistyön sopimus.

Sen osalta valmistelut ovat käynnissä hävittäjävalmistaja Lockheed Martinin ja moottorivalmistaja Pratt & Whitneyn kanssa.

Ratkaisuja tarkennetaan edelleen ja Purasen mukaan niihin voi tulla muutoksia vielä sopimuksen allekirjoituksenkin jälkeen. Määrällinen vaatimus 30 prosentista pysyy kuitenkin tiukasti.

Sopimusten solmimisen lisäksi ohjelmajohtaja Puranen nostaa esiin käyttöönottovaiheiden projektisuunnitelmien huolellisen laadinnan, jonka myötä kokonaisuutta voitaisiin hallita optimaalisesti.

F35_aurinkolaseissaAlkuvuodesta 2022 eli vielä tammikuun kuluessa on määrä saada päätökseen myös tarjoajien palautekierros. Hävittäjävalmistajat saavat yksityiskohtaisen palautteen tarjouksensa menestymisestä ja voivat esittää kysymyksiä ja palautetta HX-hankintaorganisaatiolle.

"Varsinainen muutoksenhakuaika itse päätökseen liittyen on umpeutunut eikä oikaisuvaatimuksia saapunut määräaikaan mennessä. Hyvä näin, vaikkei asia yllätys ollutkaan", totesi Puranen blogissaan. MH

 Ohjelmajohtajan blogi: Tammikuun tilannekatsaus

Lue myös: