HX-hankkeen kandidaattien arviointi etenee - lopullinen suorituskykyvertailu on vasta edessä

HX_puranen_HNIlmavoimien nykyisten F/A-18 -monitoimihävittäjien suorituskyvyn täysimääräiseen korvaamiseen tähtäävä HX-hanke etenee ja kandidaatteja arvioidaan tällä hetkellä huoltovarmuuden, kustannusten ja teollisen yhteistyön osalta. Arviointityö ei ole siis vielä edennyt lopulliseen suorituskykyvertailuun. Päätös seuraavasta suorituskyvystä on luvassa joulukuussa 2021.

Puolustusministeriön HX-hankkeen ohjelmajohtaja Lauri Puranen kertoo tuoreessa blogissaan arviointityön edenneen hyvin. Sen osalta käynnissä on edelleen kandidaattien tarjoaman huoltovarmuuden, kustannusten ja teollisen yhteistyön hankkeiden arviointi.

HN_2021_1Nämä arvioinnit vertaisarvioidaan, joka minimoi ja vähentää arvionteihin liittyviä epävarmuuksia. Työtä seuraavat tarkkailijaryhmät, jotka on koostettu huoltovarmuuden, kustannuslaskennan ja teollisen yhteistyön parhaista osaajista puolustushallinnossa.

Ne arvioidaan hyväksytty/hylätty-periaatteella, jotka läpäisemällä valmistaja etenee ns. lopulliseen suorituskykyvertailuun. Sen perusteella Puolustusvoimat esittää valtioneuvostolle oman näkemyksensä uudesta suorituskyvystä.

"Aikanaan myös sotilaallisen suorituskyvyn osa-alueen arvioinnit saavat samanlaisen käsittelyn", toteaa Puranen.

HN_2021_2Arvioinnin kohteena on myös kandidaattien kehitysnäkymien uskottavuus. Epävarmuuksien ja riskienhallinnan menetelmillä analysoidaan eri vaihtoehtojen kehityspotentiaalia sekä lähitulevaisuuden suorituskykyjä.

"Nykyisten kyvykkyyksien ja tarjousten sisällön osalta tarkistus on vielä verrattain helppoa, joskin työlästä sekin, mutta tulevaisuuden kyvykkyyksien arviointiin liittyy epävarmuuksia jokaisen tarjoajan osalta", avaa Puranen haasteista blogissaan.

Kaikki raportit tuodaan lopulta mukaan kokoavaan ryhmäpäätöksentekoon, jonka perusteella muodostetaan HX-hankkeen lopullinen evaluointiraportti ja valmistellaan HX-hankintaesitys. Arvioinnin kokonaisuutta, erityisesti päätöksentekoa, seuraa ja tarkkailee myös ulkoinen ja sisäinen laadunvarmistus.

HN_2021_3"Ryhmäpäätökseen saakka arvioinnin kokonaisuus ja päätösaluekohtaiset tiedot laajemmin ovat vain hyvin harvan henkilön tiedossa", täsmentää Puranen.

Viimeisimpään ratkenneeseen eurooppalaiseen hävittäjähankkeeseen eli Sveitsin Air2030-hankkeeseen Puranen viittaa blogissaan toteaamalla, että jokainen hävittäjähanke on kuitenkin erilainen ja toteutetaan kunkin valtion kansallisista tarpeista lähtien. Tämän seurauksena hankkeiden suora vertailu ja sen pohjalta tehdyt johtopäätökset eivät Purasen mukaan ole relevantteja.

Suomen HX-hankkeessa uudeksi suorituskyvyksi ovat ehdolla BAE Systemsin edustama Eurofighter Typhoon, Boeingin F/A-18 Super Hornet ja EA-18G Growler, Dassault Aviation Rafale, Lockheed Martin F-35A Lightning II sekä Saab 39 E Gripen ja GlobalEye-monitoimivalvontakone.

HX_kandikuvaNykyisen aikataulun mukaan Suomen HX-hankkeen hankintapäätöstä odotetaan tehtäväksi jouluun 2021 mennessä. HX-hankkeessa tehdään työtä, jotta suunniteltu aikataulu olisi mahdollinen.

"Lopullinen päätös on valtioneuvoston tekemä myös ajankohdan osalta", teroittaa Puranen. MH

Ohjelmajohtajan blogi: Lentonäytöksen pyörteissä