Hydraulijärjestelmän vika aiheutti vaaratilanteen Ranskan Ilmavoimien Hercules-koneelle Jyväskylässä

61-PO_140618aRanskan ilmavoimien Lockheed Martin C-130J-30 Hercules (5836 / 61-PO) -kuljetuskone aiheutti lento-onnettomuusvaaran Jyväskylän Tikkakosken lentoasemalla keskiviikkoiltana 14. kesäkuuta. Herculeksen hydraulijärjestelmä oli vikaantunut. Lopulta kone laskeutui onnistuneesti Tikkakosken kiitotielle 12.

Ranskan ilmavoimien Hercules-kuljetuskone oli saapumassa Tikkakoskelle Ilmavoimien 100-vuotislentonäytökseen liittyen. Otsikkokuvassa kone laskeutuu laskusiivekkeet sisällä normaalia suuremmalla nopeudella.

Lähestyessään lentokenttää hieman ennen kello 17 ohjaajat ilmoittivat vikatilanteesta koneen järjestelmissä ja suorittivat ylösvedon ollessaan kiitotien 12 loppuosalla.

61-PO_140618b"Koneen hydraulijärjestelmässä oli vikaa ja paineet olivat pudonneet. Kyseinen järjestelmä vaikutti laskutelineiden toimintaan. Vikaa koitettiin korjata ilmassa mutta se ei onnistunut", kertoo Keski-Suomen päivystävä palopäällikkö Pauli Nurminen Lentoposti.fi:lle.

Hercules jäi selvittämään vikaa ilmaan. Lopulta kone teki matalalähestymisen Tikkakoskelle, jonka aikana maasta varmistettiin laskutelineiden oikeanlainen ulostulo ja lukittuminen.

"Laskutelineet otettiin ulos varajärjestelmän avulla", vahvistaa palopäällikkö Nurminen Lentoposti.fi:lle.

pelastusyksiköt_140618Hercules laskeutui kiitotielle 12 laskusiivekkeet sisällä, jonka seurauksena koneen lähestymisnopeus on myös ollut normaalia suurempi. Hydraulivika on voinut vaikuttaa laskutelineiden lisäksi myös muihin järjestelmiin. Laskun jälkeen kone ei kyennyt vapauttamaan kiitotietä omin voimin, sillä myös nokkapyöräohjaus kuului vikaantuneisiin järjestelmiin.

Lentokoneiden järjestelmät on varmistettu ainakin kaksin tai kolminkertaisesti ja vikatilanteisiin on luotu eri konetyypeille omat toimintamenetelmät. Niitä noudattamalla ohjaajat toivat tälläkin kertaa koneen turvallisesti laskuun. Hercules -koneessa on kaksi hydraulijärjestelmää joista toinen oli vikaantunut.

Ranskan Ilmavoimien Hercules-koneessa oli lennolla neljän hengen miehistö ja 17 matkustajaa.

"Lentokentän omien pelastusyksiköiden lisäksi paikalla tuli 18 pelastusyksikköä ja neljä ensihoityksikköä. Tällä kertaa meillä oli aikaa sijoittaa yksiköitä paikalle ja hioda suunnitelmia pahimman varalle. Tapaus meni hyvästä harjoituksesta. Koneessa ollut suuri ihmismäärä saa aina vähän miettimään käytössä olevia resursseja", päätti päivystävä palopäällikkö Nurminen.

354_140618Ranskan Ilmavoimien C-130 Hercules -kuljetuskone saapui Tikkakoskelle viikonloppuna järjestettävään Ilmavoimien 100-vuotislentonäytökseen. Se lensi kolmen Dassault Rafale -hävittäjän tukena siirtolennon aikana.

Ranskan Ilmavoimat lentää Tikkakosken näytöksessä kahdella Dassault Rafale -hävittäjällä. Konetyyppi on mukana Suomen Ilmavoimien HX-hävittäjähankkeessa, jossa korvataan nykyisten Boeing F/A-18 Hornet monitoimihävittäjien suorituskyky.