Ilmailumuseot.fi kertoo mistä Suomessa löytyy historiallisia sotilaskoneita

hanssin_1Ilmailumuseot.fi -sivustolla on Ilmavoimien vuosipäivän 6. maaliskuuta kunniaksi julkistettu Vanhat lentokoneet -tietokanta. Nyt mukana on 165 ilma-alusta. Listausta täydennetään edelleen. Toinen uutuus on englanninkielinen blogi, joka on suunnattu suomalaisista koneista kiinnostuneille.

Vanhat lentokoneet -tietokantaan on tarkoitus kerätä kaikki suomalaiset vanhat ilma-alukset: niin lentävät kuin näyttelyesineet, varastoidut kuin entisöinnissä olevat. Kokonaisten lentokoneiden ohella tietokantaan viedään myös merkittävimmät hylyt.

Ehkä kiinnostavin osuus on listaus museoiden ulkopuolella olevista koneista. Niitä on julkisina muistomerkkeinä ja piilossa olevina koulutusvälineinä eri puolilla Suomea.

Tietokannan avulla ilmailuhistoriasta kiinnostuneen on helppo suunnata matkansa oikeisiin ilmailumuseoihin ja muihin paikkoihin, missä vanhoja lentokoneita on nähtävillä. Sen  avulla on myös helpompi hahmottaa, mitkä suomalaisten ilmailumuseoiden kokoelmissa olevat koneet ovat nähtävillä, mitkä varastoitu.

Tähän mennessä tietokantaan on syötetty 165 suomalaista vanhaa kiinteäsiipistä sotilaskonetta Thulinista Drakeniin ja MiGeihin saakka. Tietotokannan täydentäminen jatkuu lopuilla kiinteäsiipisillä sotilaskoneilla, helikoptereilla, kiinteäsiipisillä siviilikoneilla ja purjekoneilla.

Tietokannassa on myös englanninkielinen tekstiversio. Useimmista koneista on löydetty valokuva, mutta ei vielä kaikista.

 Toinen uusi Ilmailumuseot.fi  -ominaisuus liittyy blogikirjoituksiin. Tavoitteena on, että kaikki Ilmailumuseoyhdistyksen ja VL Myrsky II -entisöintiprojektin verkkosivuilla vuoden 2016 vaihtumisen jälkeen julkaistut blogikirjoitukset julkaistaan englanninkielisinä.

Nyt julkaistuja kirjoituksia on kolme ja lisää on tulossa. Palvelun tarkoituksena on kertoa suomalaisesta ilmailuhistorian harrastamisesta laajemmille kielialueille. Blogikirjoitusten alussa on linkki alkuperäiseen suomenkieliseen blogikirjoitukseen.

Ilmailumuseot.fi

Lue myös: