Ilmavoimat harjoittelee poikkeusolojen toimintaa itärajalla - mukana 26 Hornet -hävittäjää ja ilmatorjunta

Ilmavoimien MLU-2 -päivitetty Hornet. Hävittäjän oikeassa siivessä on JDAM-pommi ja vasemmassa siivessä näkyy JSOW-liitopommi.Ilmavoimien järjestämän Ilmataktiikka 19 -lentotoimintaharjoituksen tavoitteena on harjoittaa ilmavoimien henkilöstöä toimimaan poikkeusolojen tehtävissään. 15.–18. huhtikuuta järjestettävän harjoituksen lentotoiminta suuntautuu laajalle itärajaa seuraavalle alueelle Kuopiosta Sodankylään saakka.

Harjoituksen lentotoiminta alkaa maanantaina 15. huhtikuuta noin kello 14 ja päättyy torstaina 18. huhtikuuta noin kello 14. Ilmataktiikka 19 -harjoituksessa tukeudutaan Rovaniemen, Rissalan ja Oulunsalon tukikohtiin. Lisäksi harjoituksen yhteydessä toteutetaan Hornet-koelentotoimintaa Pirkkalasta.

MLU_HN_2Ilmataktiikka 19 -harjoitukseen osallistuu yhteensä 26 F/A-18 Hornet -monitoimihävittäjää, neljä Hawk-suihkuharjoituskonetta, kaksi Pilatus PC-12NG -yhteyskonetta ja yksi CASA C-295M -kuljetuskone sekä ilmatorjuntayksiköitä Panssariprikaatista ja Jääkäriprikaatista.

Lentotoiminta suuntautuu Kuopioon, Ouluun, Rovaniemelle, Sodankylään, Kuusamoon ja Joensuuhun rajautuvalle alueelle.

Kanki2019_TSALaajat TSA-aluevaraukset yltävät 3000 jalan korkeudesta aina lentopinnalle 660 saakka. Ilmailijoiden tulee huomioida myös, että lentotoimintaa tapahtuu myös TSA-alueiden alapuolella valvomattomassa ilmatilassa.

Harjoitus aiheuttaa muulle ilmaliikenteelle reitti-, korkeus- tai aikarajoituksia, joka koskee erityisesti Kajaanin, Kuusamon, Kuopion, Oulun ja Rovaniemen lentopaikoille suuntaavaa muuta liikennettä.

Lentotoiminnan yhteydessä käytetään omasuojaheitteitä eli soihtuja, jotka voivat näkyä taivaalla kirkkaina valoilmiöinä. Harjoitukseen liittyy myös lentoja matalilla lentokorkeuksilla sekä yliäänilentoja, jotka voivat olla kuultavissa maassa pamauksina.

Lentotoiminnasta aiheutuva melu voi aiheuttaa häiriötä, jota Ilmavoimat pyrkii ehkäisemään noudattamalla lentoasemien lähialueilla melua vähentäviä lentomenetelmiä aina, kun se on mahdollista.

Learjet_grey_0418