Kauhava avasi pelin - toivottaa Naton-tukikohdan tervetulleeksi kaupunkiin

Kauhava_kiitotie17_35Kauhava toivottaa Naton-tukikohdan tervetulleeksi, kun kaupunginhallitus päätti 17. huhtikuuta 2023 yksimielisesti kaupungin hallitusohjelmatavoitteista. Kaupunki pitää tärkeänä, että Suomi esittää Pohjois-Atlantin puolustusliitolle tukikohdan perustamista juuri Kauhavalle. Mahdollinen Naton tukikohta toisi merkittävän piristysruiskeen alueen elinkeinoelämälle. 
 
Kauhavan kaupunki tiedotti haaveistaan Nato-tukikohdan saamisesta alueelleen 19. huhtikuuta. Perusteina esitykselleen Kauhava muistuttaa, että siellä sijaitsee sotilaskäytössä toiminut lentokenttä, jolla on keskeinen sijainti Baltian, Itämeren ja kaikkien Pohjoismaiden osalta.
 
"Kauhavan lentokentällä on keskeisen sijainnin lisäksi hyvät logistiset yhteydet niin maitse, rautateitse kuin meriteitse. Junarata kulkee vieressä, valtatie 19 ja kantatie 63 kulkevat Kauhavan läpi ja satamiakin on lähistöllä kolme kappaletta", totesi kaupunginjohtaja Vesa Rantala. 
 
Kauhava_kiitotie35Kauvahan lentokenttä on Suomen ilmavoimien entinen tukikohta, jossa toimittiin vuodesta 1927 aina vuoden 2014 loppuun saakka. Lentopaikan on omistanut vuodesta 2014 lähtien LSK Business Park.
 
Kauhavalla sijaitsee Pohjanmaan pisin kiitotie, joka sai vuonna 2020 hyväksynnän sotilasilmailun viranomaisyksiköltä (SVY). Se mahdollisti sotilasilma-alusten tukeutumisen jälleen Kauhavalle. Sittemmin Ilmavoimien Hornetit ja Hawkit ovat tukeutuneet Kauhavan  2700 metriä pitkään kiitotiehen 17/35. Edellisen kerran kyseinen kiitotie on peruskorjattu 2010-luvun alkupuolella.
 
Muita Kauhavan hallitusohjelmatavoitteita ovat kotimaisen energiatuotannon kasvattaminen, liikenne- ja tietoliikenneyhteyksien parantaminen, maahanmuuton Kuntamallin jatkaminen, suomalaisen ruoantuotannon arvon nosto, turkistuotannon edellytysten turvaaminen sekä työvoiman saannin turvaaminen.
 
Suomi liittyi Pohjois-Atlantin puolustusliitto Natoon 4. huhtikuuta 2023. Toistaiseksi ei ole tiedotettu suunnitelmista sijoittaa Naton pysyvää tukikohtaa Suomeen.
 
Lue myös: