Ilmavoimien esityslentokauden 2023 Hornet-soolossa luvassa suurta kohtauskulmaa, hattu ja jalkatynnyri

kapteeni_ToppariIlmavoimien vuoden 2023 Hornet-esityslentäjä Lapin lennoston Hävittäjälentolaivueessa palveleva lennonopettaja ja ilmataistelunopettaja kapteeri Henri "KIF" Toppari lupailee vauhdikasta Hornet-sooloa. Liikehdinnässä nähdään mm. jalkatynnyri ja hattu.

Hornet-sooloesitys on vuosikaudet saanut merkittävää arvostusta ulkomaita myöden ja tälle on varmasti luvassa jatkoa myös vuoden 2023 esityslentäjä kapteeni Henri Topparin käsissä.

HN_2021_2Hänelle on kertynyt kertynyt 11 lennostovuoden aikana yli tuhat lentotuntia F/A-18 Hornet -monitoimihävittäjällä. Kone on Topparille siis varmasti tuttu työkalu. Esityslentopestin lisäksi hän lentää Hornetilla myös normaaleja työtehtäviä.

"Vaikka Hornet-esityslentäjäksi valitaankin aina kokeneemman kaartin kuskeja, täytyy myöntää, että yllätyin, kun tulin valituksi tehtävään. Luulin, että osaltani juna olisi jo mennyt. Valinta oli mahtava kunnia", kertoi kapteeni Toppari.

Lentoposti.fi kertoi syyskuussa 2022 Henri Topparin toimivan vuoden 2023 esityslentäjänä uutisessaan: Ilmavoimien F/A-18 Hornet erikoisvärityksessä esityslentokauden päätökseen Ostravaan.

kapteeni_Toppari_2 Kapteeni Toppari lupailee taivaalla nähtävän liikkeitä, joita pystyy tekemään Hornetilla, mutta monella muulla hävittäjällä ei. Luvassa on suuren kohtauskulman liikkeitä, joissa kone ei usein liiku siihen suuntaan, mihin nokka osoittaa.

Toppari nostaa sarjastaan esiin kaksi suosikkiliikettään, jotka ovat jalkatynnyri ja hattu. Jälkimmäisen monet tuntevat paremmin nimellä cobra. Liikkeiden luvataan näyttävän todella hyviltä yleisölle.

"Mainittakoon, että kaikki liikkeet ovat myös sellaisia, jotka kuuluvat Hornet-ohjaajien koulutusohjelmiin", sanoi kapteeni Toppari.

Hävittäjä on koko sooloesityksen ajan yleisön nähtävissä, ja koko ajan tapahtuu jotakin.

Vuoden 2023 ajan varaesityslentäjänä toimii Karjalan lennoston kapteeni Petteri Kairinen.

Ilmavoimien Hornet-soolo on luvassa mm. kesäkuisessa Suomen Ilmailuliiton päälentonäytöksessä, joka järjestetään Turussa 17.–18. kesäkuuta. Tapahtumassa nähdään myös Sveitsin ilmavoimien Hornet-soolo, joten yleisö voi verrata saman konetyypin esityksiä.

HN_teippaus_3Vuoden 2022 esityslentokauden päätöksessä Tshekin Ostravassa Suomen Hornet nähtiin myös erikoisväreihin teipattuna. Toistaiseksi ei ole vahvistettu nähdäänkö Hornet-erikoisväreissä myös esityslentokaudella 2023.

Ulkomailla kapteeni Topparin F/A-18 Hornet-soolo nähdään ainakin Isossa-Britanniassa Royal International Air Tattoossa heinäkuun puolivälissä. RIAT:n maanäyttelyyn on luvassa myös Ilmavoimien Hawk-suihkuharjoituskone. Loppukaudesta Hornet-esityslento nähdään Puolan Radomissa elokuun lopulla.

Ilmavoimien vuoden 2023 esityslentäjä Henri Topparin haastattelu Ilmavoimat.fi: ”Millään muulla hävittäjällä ei voi lentää niin kuin Hornetilla”.

Lue myös: