Ilmavoimien esikunta vaihtoi tunnustaan kaikessa hiljaisuudessa

ILMAV_esikunta_tunnutIlmavoimien esikunta on vaihtanut pois tunnuksensa, jossa näkyi historiallinen kreivi Eric von Rosenin risti. Jatkossa ilmavoimien esikunnan tunnuksena toimii ilmavoimien yleistunnus. "Hakaristiksi" mielletyn tunnuksen käytön lopettamisesta kertoi ensimmäisenä Helsingin Sanomat.

Ilmavoimien esikunnan suorittaman tunnuksen vaihdon toi julkisuuteen Twitterissä Helsingin yliopiston maailmanpolitiikan professori Teivo Teivainen.

Professori Teivainen on ollut mukana tekemässä YLE:n Merkkien Salat -dokumenttia, jossa käsitellään myös hakaristitunnuksen historiaa ja merkitystä. Dokumenttia on kuvattu tältä osin myös mm. Suomen Ilmailumuseossa. Teivainen on käsitellyt hakaristin merkitystä myös kirjassaan Maailmanpoliittinen kansalliskävely.

Suomen Ilmavoimien tunnusIlmavoimat on jo aiemmin vähentänyt kiistellyn tunnuksen käyttöä osana vuonna 2017 tehtyä joukko-osastotunnusten yhdenmukaistamista ilmavoimien puolustushaaratunnuksen kanssa. Asiaa seurannut professori Teivainen huomasi viimeisenkin suuremman muutoksen ja ilmoitti siitä Twitterissä.

Suomen ilmavoimat on käyttänyt tunnuksenaan kreivi Eric von Rosenin onnenmerkkiä. Von Rosen lahjoitti ilmavoimille sen ensimmäinen koneyksilön Thulin Typ D:n vuonna 1918. Von Rosenin risti oli tunnuksena vahvasti esillä aina vuoteen 1945 saakka.

Sen jälkeen kyseisen käyttö on ollut vähäisempää. Von Rosenin risti on ollut osana joukko-osastojen tunnuksia sekä uniformujen olkapäämerkkeinä, joissa se on näkynyt erityisesti kansainvälisissä tehtävissä.

Ilmavoimien esikuntapäällikkö prikaatikenraali Jari Mikkonen kertoi Helsingin Sanomille, että kyseinen tunnus on herättänyt aika ajoin huomiota ulkomailla. Sitä on Mikkosen mukaan jouduttu selittämään ja se on aiheuttanut myös närkästystä.

"Ajattelimme, että pääsemme vähemmällä, jos sen vaihdamme”, sanoi prikaatikenraali Mikkonen HS:lle.

Hakaristia eli svastikaa on käytetty pitkään eri kulttuureissa onnenmerkkinä. Nykyisin se kuitenkin yhdistetään natsi-Saksan kauhuihin. MH

HS: Ilmavoimat luopui joukko-osaston hakaristitunnuksesta: ”Ajattelimme, että pääsemme vähemmällä, jos sen vaihdamme”