Ilmavoimien lentoreserviupseerikurssille entistä enemmän hakijoita

FAF_vinka_1Lentoreserviupseerikurssi (LentoRuk) kasvatti suosiotaan uudistuneessa Ilmasotakoulussa. Kurssille saapui määräajassa 615 hakemusta, mikä on kymmenen prosenttia edellisvuotta enemmän. Vuonna 2015 hakuaika uudistuu ja jatkossa hakupaperit on syytä jättää jo 1. joulukuuta mennessä.

Yli 600 hakijan tulokseen päästiin viimeksi vuonna 2013, jolloin hakijamäärää kasvatti muuttuneet näkökykyvaatimukset. Ilmasotakoulussa valintaupseerina toimiva majuri Petri Kettunen toteaa tämän vuoden hyvän tuloksen olleen usean tekijän summa.

"Varmasti merkitystä on sillä, että olemme saaneet hyvin tuotua LentoRuk-koulutusta esille omalla kampanjallamme. Ilmavoimat on ollut viimeaikoina myös paljon esillä mediassa. Vaikea arvioida, mikä osuus on ollut milläkin", kertoo majuri Kettunen Ilmavoimien tiedotteessa.

Osa hakijoista kuulee ensimmäisen kerran lentoreserviupseerikurssista kutsunnoissa, mutta enemmistö löytää tietoa itsenäisesti netistä tai muiden kanavien kautta.

taistelulentajat_yle"Jotkut mainitsevat kuulleensa ilmavoimien radiomainoksen tai seuranneensa TV:stä Taistelulentäjät-sarjaa ja saaneensa sitä kautta kipinän hakeutua kurssille", Kettunen kertoo (kuva vasemmalla televisiosarjasta).

Tämän vuoden Lentoreserviupseerikurssin suuruus tulee olemaan 35 henkeä. Hakijamäärien toivotaan pysyvän jatkossakin korkealla, vaikka hakua on aikaistettu tammikuulta joulukuulle.

Kuluvan vuoden haussa mukana ei ollut ainuttakaan naishakijaa. Viimeisen reilun kymmenen vuoden aikana naishakijoita on ollut vuosittain keskimäärin parikymmentä.

Lentajakoulutus"Muutos hakuaikaan tehtiin yhtäältä erikoisjoukkohaun yhtenäistämiseksi. Muiden ilmavoimien erikoiskurssien hakuaika päättyy 1. maaliskuuta tai 1. syyskuuta ja LentoRuk on ollut ainoa poikkeus. Toisaalta LentoRukin valintaprosessi on pitkäkestoisin, joten tällä muutoksella saadaan enemmän aikaa eri hakuvaiheen testeille", Kettunen valottaa.

Taustalla on Kettusen mukaan myös ajatus siitä, että Lentoreserviupseerikurssin valinnoissa karsiutuneet hakijat olisivat uuden hakuajan myötä helpommin rekrytoitavissa muille ilmavoimien erikoiskursseille. Vuoden 2016 Lentoreserviupseerikurssin hakuaika päättyy 1. joulukuuta 2015.


Viisivaiheinen valinta

Lentoreserviupseerikurssin hakuprosessissa on viisi vaihetta. Ensimmäisessä vaiheessa katsotaan hakupaperit, todistukset ja terveysselvitykset, joiden perusteella tehdään ensimmäinen karsinta. Kakkosvaiheeseen jää noin 400 hakijaa, joilta tarkistetaan seuraavaksi kunto, näkö ja fysiologiset mitat.

Luvassa on myös ensimmäiset psykologiset testit. Tämän vuoden haku on Kettusen mukaan edennyt hyvin ja aikataulussa.

"Nyt on kakkosvaihe menossa ja helmikuun loppuun asti kestää testaus. Tästä porukasta puolet jatkaa kolmanteen vaiheeseen, joka koostuu pääasiallisesti persoonallisuustesteistä ja psykologisista testeistä".

Kuntotesteihin hakijat ovat yleensä harjoitelleet ennakkoon, mutta ne läpäistyään edessä on vielä useita psyykettä ja henkilökohtaisia kykyjä testaavaa vaihetta, joihin ei voi oikein etukäteen treenata tai valmistautua. Esimerkiksi neljännen vaiheen haastatteluissa Kettunen kuvailee kartoittavansa hakijan motivaatiota, elämäntilannetta ja suhtautumista tähän toimintaan.

FAF_HN_1"Haastattelemalla saadaan käsitys siitä, minkälainen henkilö on kyseessä ja miten hän istuisi porukkaan, yhteisöön ja lentopalvelukseen yleensä. Psykologi ja lääkäri ovat myös mukana arvioimassa, joten hakijoista saadaan hyvä kokonaiskuva".

Viimeinen, viides vaihe sisältää silmien kuvauksen, jonka perusteella tehdään ennuste näkökyvyn kehittymisestä. Näkökyvyn on oltava lentäjällä hyvä: ilman silmälaseja 0.5 ja silmälaseilla korjattuna 1.0 molemmissa silmissä. Värinäön on oltava virheetön.

Silmien korjausleikkausta ei saa olla tehty, sillä 20-vuotiaan silmät kehittyvät vielä ja nuorena korjattujen silmien näkökykyennuste on lentotoiminnan kannalta huono. Ilmavoimien palveluksessa olevalle voidaan korjausleikkaus tehdä myöhemmin, jos tarvetta on.

Lue myös: