Ilmavoimien maantietukikohtaharjoitus Baana 20 järjestetään Ranuan Hosiolla 7.‒11. syyskuuta

Baana19_HN_ldgLapin lennosto järjestää Baana 20 -maantietukikohtaharjoituksen Ranuan Hosiolla 7.‒11. syyskuuta 2020. Lentotoimintaa maantieltä suoritetaan pääosin Horneteilla sekä Hawkeilla, jonka seurauksena tie 924 eli Simontie suljetaan yleiseltä liikenteeltä harjoituksen ajaksi. Ilmavoimat ottaa harjoituksen aikana myös alueita haltuunsa ja liikkuminen on rajoitettua.

Baana 20 -harjoituksessa suoritetaan lentokoulutusohjelmien mukaisia laskeutumisia ja lentoonlähtöjä Ranuan Hosiolle perustettavassa maantietukikohdassa. Toiminta maantietukikohdissa kuuluu kaikkien hävittäjälentäjien koulutukseen. Valmius hajautetun tukikohtaverkoston käyttöön on osa Ilmavoimien liikkuvaa taistelutapaa.

Baana19_HN_nouseeLentotoiminnassa on mukana F/A-18 Hornet -monitoimihävittäjiä, Hawk-suihkuharjoituskoneita sekä kuljetus- ja yhteyskoneita. Harjoitukseen osallistuvat koneet tukeutuvat omiin kotitukikohtiinsa. Baana 20 -harjoitukseen osallistuu Ilmavoimien henkilöstöä ja varusmiehiä. Harjoituksen johtajana toimii Lapin lennoston Hävittäjälentolaivue 11:n komentaja everstiluutnantti Tomi Iikkanen.

Varsinainen lentotoimintavaihe alkaa maanantaina 7.9. ja päättyy torstaina 10.9. Perjantai 11.9. on varapäivä. Lentotoimintaa on päivittäin kello 9–24 välisenä aikana. Lentotoiminnasta voi aiheutua normaalia enemmän melua Hosiolla, mutta asutus otetaan huomioon mahdollisuuksien mukaan.


Liikennejärjestelyt ja rajoitukset


Baana20_kartta1Tie 924 (Simontie) suljetaan yleiseltä liikenteeltä harjoitusalueen kohdalta perjantaina 4.9.2020 kello 12.00 alkaen. Tie avataan liikenteelle perjantaina 11.9.2020 kello 18.00 mennessä.

Raskas liikenne ohjataan tieltä 924 (Simontie) tielle 849 (Ranuantie) Tainiemestä ja tielle 9243 (Simojoentie) Raiskiosta. Muu liikenne ohjataan tietä 924 pitkin Hosiolle, josta se ohjataan Simojoen yli tielle 9243. Puolustusvoimat ohjaa liikennettä ja paikalla on opastus

Harjoitusalueella asuvat henkilöt pääsevät koteihinsa ja mökeilleen normaalisti. Puolustusvoimat suorittaa alueella henkilötarkastuksia ja kulunvalvontaa, joten alueella liikkuvien tulee pitää henkilöllisyystodistus mukanaan.

Harjoitusalue on varattu vain sotilasilmailua varten. Kaikki siviili-ilmailu, mm. drone-lennokkien lennätys, on ehdottomasti kielletty alueella 7.‒11.9. välisenä aikana. Tarkempia tietoja lentokielto- ja rajoitusalueesta löytyy osoitteista www.droneinfo.fi ja www.aviamaps.com sekä Aviamaps-sovelluksesta.

Alueiden tilapäinen käyttöönotto


Baana20_kartta2Lapin lennosto on tehnyt Puolustusvoimista annetun lain 14 §:n ja 15 §:n perusteella 1.7.2020 päätöksen kiinteistöjen tilapäisestä käyttämisestä Puolustusvoimien sotilaalliseen harjoitustoimintaan sekä liikkumisen rajoittamisesta Hosiolla harjoituskäyttöön otetuilla alueilla 3.‒12.9.2020.