Israel vastaanotti ensimmäiset F-35I Adir -hävittäjät

Adir_arrival_1Israel on vastaanottanut ensimmäiset kaksi Lockheed-Martin F-35I "Adir" -hävittäjää. Ne saapuivat Etelä-Israelissa sijaitsevaan Nevatimin tukikohtaan maanantaina 12. joulukuuta. Uudet koneet nousevat suunnitelmien mukaan ilmaan jo tiistaina aloittaen viidennen sukupolven aikakauden.

Lockheed-Martinin lentäjät toivat ensimmäiset kaksi F-35I "Adir" hävittäjää  (Adir on hepreaa ja tarkoittaa mahtavaa) Israeliin maanantaina 12. joulukuuta. Seremoniat viivästyivät Italian sumuisen sään sekä amerikkalaislentäjien turvallisuusvaatimusten takia.

"Tänään alkaa viidennen sukupolven vallankumous", julisti Israelin ilmavoimien komentaja kenraali Amir Eshel.

"F-35 Adir -häivehävittäjät ja lentäjät operoivat kaikissa tilanteissa lähellä ja kaukana. Päämäärämme on säilyttää etulyöntiasema alueilla, joilla toimimme ilmassa, merellä ja maassa. Rakennamme ja teroitamme vaikutuskykyämme niin puolustuksessa kuin hyökkäysvoimassa ja pelotteena. Adir-koneet vahvistavat näitä kaikkia", sanoi Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu.

Israel tilasi alunperin 33 Lockheed-Martin F-35 Adir -häivehävittäjää mutta teki odotusten mukaisen lisätilauksen. Uusi marraskuussa julkistettu 17 koneen lisätilaus nostaa laivaston kokonaisvahvuuden jo 50 koneeseen.

Ensimmäiset Adirit saapuivat Israeliin kuusi vuotta sopimuksen allekirjoittamisen jälkeen. Koneita operoi Israelin ilmavoimien Golden Eagle Squadron. Yksikön päämääränä on saavuttaa operatiivinen valmius joulukuuhun 2017 mennessä.

"Israelin ilmavoimien komentaja on asettanut tavoitteemme. Nousemme ensilennolle heti huomenna ja aiomme täyttää käskyn", sanoi Adir-yksikön komentaja kenraaliluutnantti Yotam.

Lockheed-Martinin valmistama F-35 Lightning II on ehdokas myös Suomen Ilmavoimien F/A-18 Hornet -monitoimihävittäjien seuraajaksi ns. HX-hankkeessa. Muut vaihtoehdot ovat BAE Systems Eurofighter, Dassault Aviation Rafale, Saab JAS39 E Gripen ja Boeing F/A-18E/F Super Hornet.

Lue myös: