Jämin näytökseen Hurricanen lisäksi myös Spitfifre

spitfire_jamiflyin_net_TeemuHallamaaJämijärvellä 19.-20. heinäkuuta järjestettävään Jämi Fly In -lentonäytökseen on varattu uusi esiintyjä. Ruotsalaisomisteinen Spitfire Mk XVI vierailee jo kolmatta kertaa Jämillä. Samaten on tulossa yli kymmenen muun Warbirdin ohella I maailmansodan Fokker Dr.1 -replika. Kiinnostavin on Suomen Ilmavoimien väreissä oleva aito Hurricane-hävittäjä.

Aiemmin julkaistut sotalinnut ovat Auster AOP V mod, Douglas A-26 Invader, 2 x Douglas DC-3, Gloster Gauntlet, Suomen Ilmavoimien väreissä oleva Hawker Hurricane Mk XIIb, 2 x Noorduyn AT-16 Harvard, 2 x North American T-6 Texan sekä Royal Aircraft Factory S.E.5a -replika.

Tummelisa_jamiflyin_jorgennilssonKolmitasofokkerin lisäksi näytökseen tulee toinenkin saman aikakauden kone, ruotsalaisen FVM Ö1 Tummelisan replika. Kyseessä on kaksitasoinen ja yksipaikkainen ruotsalainen harjoituskone 1920-luvun alusta.

Pär Cederqvist on vieraillut Bilteman omistamilla warbirdeilla kolme kertaa Jämillä, Spitfirella vuosina 2010 ja 2011 sekä P-51D Mustangilla vuonna 2012. Ensi kesänä koneena on siis jälleen legendaarinen toisen maailmansodan aikainen hävittäjä, Supermarine Spitfire Mk. XVI.

Fokkeria lentävä Mikael Carlson on hänkin vieraillut kolmesti Jämillä, vuonna 2011 koneena oli yli sata vuotta vanha Blériot XI, vuonna 2012 "kolmitasofokkeri" Fokker Dr.1 ja vuonna 2013 ensimmäisen maailmansodan paras hävittäjä Fokker D.VII. Tänä vuonna Mikaelilta tulee tapahtumaan siis kaksi konetta, Fokker Dr.1 ja FVM Ö1 Tummelisa.

Näytöksen huikeimpia esityksiä on järjestäjän mukaan näiden koneiden ilmataistelunäytös, johon osallistuu myös Royal Aircraft Factory S.E.5a -replika. Sitä lentää sen rakentaja, Red Bull Air Race -tulokassarjan kilpailija Daniel Ryfa. Hän vieraili viime vuonna Jämin näytöksessä ensimmäisen kerran Sukhoi Su-26 -taitolentokoneellaan.

jamiflyin_badgeWarbird-teeman mukaisesti Jämi Fly In -näytöksen ennakkomyynnissä olevana kahden päivän pääsylippuna toimii lentohaalareihin tai nahkatakkiin velcro-tarralla kiinnitettävä badge eli ilmavoimien suosima laivuetunnusmerkki (kuvassa vasemmalla).

Sitä myy yksinoikeudella armeijatavaran erikoisliike Varusteleka. Badge maksaa 30 euroa ja sillä pääsee tapahtumaan molempina päivinä yksi aikuinen ja alle 15-vuotiaat lapset.

JämiFly In -näytöksessä on tarjolla Suomen oloissa hämmästyttävä valikoima Warbird-teemaan sopivaa lentokalusoa, olkoonkin että monet niistä ovat uustuotantoa eli replikoita. Lisäksi Jämi Fly Inin yhteydessä järjestetään sotilasajoneuvojen kokoontumisajot. Luvassa on tuoreemman neuvostokaluston ohella ainakin toisen maailmansodan aikaiset M2 White -puolitelavaunu ja sivuvaunullinen Zündapp KS 750 -moottoripyörä.

Voi jo kysyä, tuovatko nyt julkaistut uudet esiintyjät kuten Spitfire enää lisäarvoa tapahtumalle eli houkutteleeko se lisää katsojia? Olisihan jo Suomi-Hurricane yksin ollut monille riittävä syy lähteä Jämille, etenkin muun tarjonnan huomioiden. Hienoa joka tapauksessa, että ohjelmaan satsataan kunnolla. ++

Lue myös aiemmat Lentoposti.fi:n Jämi Fly In -jutut: