Kaikki elektroniset laitteet otettava käsimatkavaroista turvatarkastuslinjalle Helsinki-Vantaalla 21.2. alkaen

920CT_screen(päivittynyt klo 21.50) Finavia on muuttanut käytäntöjään Helsinki-Vantaan lentoaseman turvatarkastuksissa ja kaikki virtalähteellä varustetut elektroniset laitteet on otettava esiin käsimatkavaroista ja asetettava tavarakaukaloon. Muutoksella Finavia kertoo tavoittelevansa turvatarkastuksen nopeuttamista.

Helsinki-Vantaalla 21. helmikuuta 2020 voimaan tullut uusi käytäntö koskee kaikkia virtalähteillä varustettuja laitteita eli paristoja tai akkuja sisältäviä sähkölaitteita.

Tälläisiä laitteita ovat matkapuhelinten, tablettien, kameroiden, varavirtalähteiden ja tietokoneiden lisäksi myös mm. partakoneet ja sähköhammasharjat. Kyseiset ja muut vastaavat hygieniatuotteet voi jättää omiin koteloihin tai pusseihin asetettaessa matkatavarakaukaloon.

Latureita, kuulokkeita ja laitteiden johtoja ei siis tarvitse purkaa laukusta turvatarkastuslinjalle. 

"Tämä nopeuttaa koko prosessia, kun laukkujen penkominen ja uudelleentarkastukset vähenevät", sanoo Finavian riskienhallintajohtaja Juha-Pekka Pystynen lentokenttäyhtiön tiedotteessa.

"Muutos koskee ainoastaan sellaista elektroniikkaa, joissa on tunnistettavissa virtalähde, akku tai paristo", täsmentää Pystynen Lentoposti.fi:lle.

Sähkölaitteiden sujuvalla läpivalaisulla kerrotaan olevan merkittävä parannus koko turvatarkastusprosessiin, kun tavaroita ei tarvitse enää etsiä laukusta tarpeen ilmetessä.

turvatarkastusalue_1Vaikka muutoksella tavoitellaan Finavian mukaan sujuvuutta tullee se ainakin aluksi ruuhkauttamaan turvatarkastuksia. Matkustajilla voi olla mukanaan merkittäväkin määrä elektronisia laitteita laukuissaan ja taskuissaan.

Finavian uusi käytäntö on voimassa vain Helsinki-Vantaan lentoasemalla, mutta yhtiö rohkaisee saman käytännön noudattamiseen myös muilla verkostolentoasemillaan.

"Kaikilla Euroopan Unionin matkustajalentoasemilla on samat regulatiiviset vaatimukset, jotka toteuttaakseen lentoasemat itse miettivät toimivat prosessit. Niitä kehitetään koko ajan olosuhteiden mukaisesti ja niiden muuttuessa. Tärkeää on turvallisuus ja matkustajavirran sujuvuus ja asiakaskokemus", kertoo Pystynen turvatarkastusten muutoksista yleisellä tasolla Lentoposti.fi:lle.

"Tämä muutos on osa Finavian kokonaisuuteen liittyvää kehitystyötä, jota teemme laajasti monilla alueilla", päättää Pystynen.

Finavia on panostanut turvatarkastuksen sujuvuuteen ja asiakasystävällisyyteen merkittävästi erityisesti Helsinki-Vantaalla. Tehdyt toimet näkyvät edukseen matkustajille verrattuna moniin muihin lentoasemiin. Helsinki-Vantaalla on mm. oma turvatarkastuslinja lapsiperheille sekä henkilöskanneri.

Finavia: Näin valmistaudut turvatarkastukseen

Päivitys kello 21.50: Lisätty  Finavian riskienhallintajohtaja Juha-Pekka Pystysen haastatteluosio lentoasemien turvatarkastusvaatimuksista.

Lue myös: