Kansainvälinen lentomatkustus nousussa

EFHK_JunkersMatkustajamäärät Finavian lentoasemilla laskivat hieman viime vuonna kotimaan matkustuksen edelleen vähentyessä. Helsinki-Vantaalla kasvu kuitenkin jatkui kansainvälisen vaihtomatkustuksen hyvän kehityksen ansiosta. Viime vuonna Helsinki-Vantaalla tehtiinkin ennätys, kun matkustajamäärä kipusi ensimmäisen kerran 15 miljoonaan.

Finavian lentoasemilla oli vuonna 2013 yhteensä 19 012 375 matkustajaa (19 186 921 vuonna 2012). Näistä kotimaan matkustajia oli 26 % ja kansainvälisiä matkustajia 74 %. Vuoden 2013 viimeisellä neljänneksellä matkustajia oli yhteensä 4 640 348 (4 547 968 matkustajaa 10–12/2012). Edellisvuoden loka−joulukuuhun verrattuna kasvua oli 2 %.


Kotimaan matkustajamäärät laskivat edelleen

Vuonna 2013 kotimaan lentoliikenteen matkustajamäärä laski 10,3 % ja matkustajia oli 4,9 miljoonaa (5,4). Neljännellä vuosineljänneksellä kotimaan matkustajamäärät laskivat 1,2 % edellisvuoden vastaavaan ajanjaksoon verrattuna. Joululiikenne tasoitti loppuvuoden laskua.

EFHK_checkin_automaatti”Kotimaan matkustajamäärien lasku on seurausta talouden taantumasta, murroksesta lentoliikenteessä sekä muiden matkustusmuotojen houkuttelevuuden kohenemisesta. Lentoliikenteen kilpailukyky on parhaimmillaan erityisesti kotimaan pitkillä etäisyyksillä, mikä näkyy viime vuoden matkustajakehityksessä ”, Finavian verkostolentoasemista sekä myynnistä ja markkinoinnista vastaava johtaja Joni Sundelin sanoo.

Verkostolentoasemista matkustajamäärät nousivat vauhdikkaimmin Rovaniemellä (+5,8 %) ja Lappeenrannassa (+4,8 %). Lapin matkailulentoasemilla (Ivalo, Enontekiö, Kemi-Tornio, Kuusamo, Rovaniemi ja Kittilä) kehitys on ollut kokonaisuutenaan myönteistä ja kansainvälisten matkustajien määrä nousi Lapissa 6,7 % edellisestä vuodesta. Kotimaan matkustus Lapin matkailulentoasemilla sen sijaan laski 4,5 %.

Suurin osa Suomen lentoasemista kärsi kuitenkin matkustajakadosta. Eniten matkustajamäärät alenivat viime vuonna Turussa (-28,7 %), Porissa (-25,7 %), Jyväskylässä (-22,5 %), Kokkola-Pietarsaaressa (-20,8 %), Oulussa (-18,7 %) ja Tampereella (-18,2 %).

”Lentoyhtiöt reagoivat nykyisin entistä nopeammin lentomatkustamisen kysynnän vähenemiseen eivätkä reitit ole kestävällä pohjalla, jos koneiden täyttöasteet eivät ole riittäviä. Tehokkaasti toimiva lentoasema ei yksin kykene ylläpitämään lentoyhteyksiä, jos lentoliikenteen aito kysyntä puuttuu. Tämä selittää monen lentoaseman kohdalla liikenteen alenemista”, Sundelin toteaa.

Kansainvälinen lentomatkustus nousi hieman

Kansainvälisessä lentoliikenteessä matkustajamäärä nousi vuoden 2013 aikana 2,8 %, ja oli 14,1 miljoonaa (13,7). Suomen ja Euroopan välisten lentojen matkustajamäärä hieman nousi 11,8 miljoonaan (11,5) matkustajaan. Euroopan ulkopuolisiin maihin matkustajia oli 2,3 miljoonaa (2,2).

Loka−joulukuun kansainvälisessä lentoliikenteessä matkustajia oli 3,4 miljoonaa. Kasvua kertyi 3,3 % verrattuna edellisvuoden vastaavaan ajanjaksoon.


Helsinki-Vantaan vaihtomatkustus voimakkaassa kasvussa

EFHK_pax_1Helsinki-Vantaan lentoaseman koko vuoden matkustajamäärä nousi 2,8 % edellisvuoteen verrattuna ja oli joulukuun lopulla ensimmäistä kertaa yli 15 miljoonaa. Matkustajamäärä oli 15,3 miljoonaa (14,8). Kansainvälisten matkustajien määrä nousi 5,6 %, mutta kotimaan matkustajien määrä laski liki 10 %.

Loka−joulukuussa Helsinki-Vantaan kautta kulki 3,6 miljoonaa matkustajaa. Nousua viime vuoden vastaavaan ajanjaksoon verrattuna oli 3,9 %.

Vaihtomatkustajien määrä Helsinki-Vantaalla nousi 5,8 % edellisestä vuodesta ollen 2,4 miljoonaa (2,2). Helsinki-Vantaan Aasian liikenne edelleen kasvoi vuonna 2013, ja Aasian lentojen matkustajia oli koko vuonna yhteensä 1,86 miljoonaa (1,77). Kasvua edellisvuoden vastaavaan ajanjaksoon oli 5,0 %. 

”Aasian matkustajamäärät ovat kasvaneet tasaisesti heikentyneestä taloustilanteesta huolimatta ja Helsinki-Vantaan asema erinomaisena vaihtokenttänä on vahvistunut edelleen. Tulevat panostukset vaihtomatkustuskapasiteetin lisäämiseksi ja palveluketjun sujuvoittamiseksi tekevät edelleen mahdolliseksi Suomen aseman vahvistumisen kansainvälisessä lentoliikenteessä. Lisääntyvän vaihtomatkustuksen myötä suomalaisten yhteydet maailmalle edelleen paranevat ja myös kotimaan reiteille voi syntyä uutta kysyntäpotentiaalia”, Sundelin sanoo.


Tehokkaampaa lentoliikennettä

Kaupallisen liikenneilmailun laskeutumisten määrä laski viime vuonna 116 987 operaatioon, mikä oli 6,0 % edellisvuotta vähemmän.  Matkustajamäärät eivät ole vähentyneet suhteutettuna laskeutuneiden koneiden määrään, mikä tarkoittaa että lentoliikenne on aiempaa tehokkaampaa korkeiden täyttöasteiden sekä koneiden kasvaneen koon vuoksi.  

Lue myös: