Kauhava yllättää: RAF Red Arrows nousee elokuisen Ilmailuliiton lentonäytöksen pääesiintyjäksi

KAS_RA_kaarto(Päivittynyt 20.05) Kesän 2020 Ilmailuliiton päälentonäytöstapahtumaa on järjestetty koronaviruspandemian varjossa, mutta työ on edennyt vakaasti. Nyt Kauhava Air Show yllätti kaikki ja julkisti RAF:n Red Arrows -taitolento-osaston saapuvan Suomeen. Se on varma yleisömagneetti lentonäytökselle.

Kauhavalle saapuva Red Arrows on Englannin kuninkaallisten ilmavoimien RAF:n taitolentoryhmä.

RAF_RA_kaivari_1Yhdeksällä BAE Systems Hawk -suihkuharjoituskoneella lentävä ryhmä on kuuluisa tiukasta vinoneliömuodostelmastaan. Kokonaisuutta täydentää värillisten savujen käyttö.

Maailmankuulun taitolentoryhmän tulo Kauhavalle takaa yleisön kiinnostuksen tapahtumaa kohtaa. Red Arrows lentää Kauhavan lentonäytöksessä ohjelmansa molempina näytöspäivinä eli lauantaina sekä sunnuntaina.

RAF_RA_kaivari_2Vuonna 1965 perustetut Red Arrowsit ovat esiintyneet lähes 5000 kertaa 57 maassa. Edellisen kerran Red Arrows on lentänyt Kauhavalla Lentäjien juhannus -tapahtumassa vuonna 2006. Viimeksi Red Arrows on esiintynyt Suomessa kesällä 2017 Kaivopuistossa Suomi 100 -lentonäytöksessä.

Nyt tapahtuva Redsien vierailu Suomeen ei liity käynnissä olevaan HX-hankkeeseen vaan siihen, että Suomen ilmavoimat on kuluvan vuoden aikana lentänyt Hawkeilla jo 40 vuotta.

IMG_8296Vuonna 1974 ensilentonsa tehnyt Hawk oli Hawker Siddeley -tehtaan vastaus Ison-Britannian kuninkaallisten ilmavoimien suunnitteluvaatimukseen aseistettavasta suihkuharjoituskoneesta. Nykyisin konetyyppiä edustaa BAE Systems.

Suomen Ilmavoimat oli uuden Hawkin ensimmäinen ulkomainen asiakas, kun vuonna 1977 tilattiin 50 Hawk Mk51 -suihkuharjoituskonetta. Ilmavoimat otti Hawkit käyttöön vuonna 1980 eli jo 40 vuotta sitten.

Sittemmin Hawkeja on tilattu lisääkin ja nykyisin Ilmavoimien käytössä on myös Sveitsistä käytettynä hankittuja punavalkoisia Hawk Mk66 -suihkuharjoituskoneita.

MLU_HW_1Ilmavoimat koulutti lentäjiään Kauhavalla Lentosotakoulussa Hawk -koneilla vuoteen 2014 saakka, jolloin ne muuttivat Tikkakoskelle ja Kauhavan tukikohta suljettiin.

Hawkien siirtyminen Tikkakoskelle päätti konkreettisesti Kauhavalla 14. heinäkuuta 1927 alkaneen sotilaslentokoulutuksen. Yli 87 vuoden aikana Kauhavalla annettiin lentokoulutusta noin 4500 lento-oppilaalle ja Suomen lentomerkkejä ohjaajille jaettiin 2634 kappaletta.

Nyt elokuussa Kauhavalla nähdään merkittävä määrä Hawk-suihkuharjoituskoneita, sillä ilmassa nähdään myös Suomen Ilmavoimien ylpeys Midnight Hawks.

Kauhava Air Show järjestetään 29.-30. elokuuta. Kyseessä on Suomen Ilmailuliiton päälentonäytös, jonka järjestelyistä vastaa Kauhavan Wanhan Ajan Lentopäivät ry. MH

Päivitys kello 20.05: Lisätty Suomen Ilmavoimien Hawk-koulutuksen historiaa.

Lue myös: