Kauhavan lentonäytös valmistautuu jopa 20 000 viikonloppuvieraaseen - myös HX-hanke on esillä

100_NH_soihdutKotimaisen vuoden 2020 päälentonäytöstapahtuman järjestelyt ovat jatkuneet koko koronakevään ja kesän ajan. Perjantain mediatilaisuudessa järjestäjä vahvisti Kauhava Air Shown varautuvan edelleen jopa 20 000 vierailijaan elokuun viimeisen viikonlopun tapahtumassa.

Ilmailuliiton vuoden 2020 päälentonäytösjärjestelyjä on jatkettu suunnitelmallisesti seuraten koronaviruspandemian leviämistä ja sen aiheuttamien kokoontumis- ja matkustusrajoitusten muutoksia suuntaan ja toiseen. Kauhava Air Show -tapahtuma oli alunperin määrä järjestää jo kesäkuussa, mutta pandemian seurauksena  se siirrettiin järjestettäväksi 29.-30. elokuuta 2020. Näytösajat ovat molempina päivinä kello 10–18.00.

Kauhava_kiitotie17_35Lähes kaikki suuremmat lentonäytökset Euroopassa ja Yhdysvalloissa on peruttu kuluvalta vuodelta. Suomessakin Ilmavoimat ja Maavoimat perui omat Sotilasilmailusta ammatti - sekä avoimet ovet -tapahtumansa. Ilmailuliiton päälentonäytöstä aiemmin Suomen kesässä järjestetään myös Vesivehmaan Drive-in - lentonäytös.

"Järjestämme turvallisen lentonäytöksen, jonne uskaltaa tulla. Tapahtuman suunnittelussa ja järjestelyissä on tehty tiivistä yhteistyötä viranomaisten kanssa ja noudatamme annettuja suosituksia ja määräyksiä. Tiedotamme järjestelyistä jo etukäteen tapahtuman nettisivuilla sekä luonnollisesti tapahtuma-alueella", kertoo Kauhavan Wanhanajan Lentopäivät ry:n puheenjohtaja Tapio Pitkänen.

Kauhavan LSK Business Parkin hallinnoimalla lentokentällä riittää tilaa. Tosin koronapandemian aikana ulkoilmatilaisuudet eivät ole olleet ongelmallisia toisin kuin sisätiloissa järjestettävät kokoontumiset. Lentonäytösjärjestelyihin tällä on ollut vaikutuksia ja terveysviranomaisiinkin on oltu yhteydessä.

Lentonäytös Kauhavalla 2015Mitään erillisiä 500 hengen karsinoita Kauhavan lentonäytösalueelle ei ole tarpeen rakentaa. Näytösvieraita opastetaan tarpeen vaatiessa kuulutuksin, jonka lisäksi alueella toimii erityisiä asiakaspalvelijoita ohjaamassa ihmisiä tarpeen mukaan väljemmille alueille.

Luonnollisesti paikalla on myös tarvittava määrä järjestysmiehiä. Tarvittavan henkilöstön määrää joudutaan siis lisäämään kenties merkittävästikin ja sen osalta tarvetta arvioidaan edelleen.

Alkuperäinen katsojatavoite tapahtumalle oli 10 000 molemmille päiville. Näytösjärjestäjä vahvisti Lentoposti.fi:lle, että työtä tehdään sen mukaan, että paikalle saapuisi edelleen odotetut 20 000 lentonäytösvierasta.

100_HN_soihduttaaPerjantain mediatilaisuudessa näytösjärjestelyvastuussa oleva Kauhavan Wanhan ajan lentopäivät ry kertasi tulevaa lentonäytösohjelmaa. Siinä pääosassa on Suomen ilmavoimat, jonka kalustosta ilmassa nähdään uusi Grob-koulukone, Hawk-soolo, Midnight Hawks sekä Hornet, jonka näyttävän sooloesityksen toteuttaa Jukka Asmundela Karjalan lennostosta.

Samalla tuli vahvistus, että ilmavoimat myös tukeutuu Kauhavan lentokentälle ja Hawk tai Hornet kenties jopa molemmat nähdään maanäyttelyssäkin. Koko kalustolle on myös varattu tilaa Kauhavan asematasolta.

Maavoimien ilmailupuolelta näytökseen osallistuvat Utin helikopteripataljoonan Hughes MD500- sekä NH90-helikopterit. Ilmassa nähdään myös maavoimien Ranger-tiedustelulennokki. Rajavartiolaitos tuo paikalle alustavan tiedon mukaan AW119 Ke Koala -helikopterin sekä Dornier 228 -merivalvontakoneen.

100_AE_ilmassaMuuta kotimaista tarjontaa edustavat mm. kaksi lentävää Fouga Magisteria, VL Viima kaksikko, Arctic Eagles, Woikoski Safirs sekä Suomen Ilmailuopisto ja taitolentomaajoukkue. Näytös on määrä avata perinteiseen tyyliin laskuvarjohypyllä, jonka myötä taivaalla nähdään myös Suomen lippu. Avaushypyn toteuttaa Alavuden ilmailukerho.

Näytökseen odotetaan molempina päivinä saapuvaksi historiallinen Aeron, Finnairin ja ilmavoimien käytössä ollutta edelleen lentävää Douglas DC-3 -konetta. Maanäyttelyssä nähdään myös lisää historiallisia koneita kuten esimerkiksi Tiger Moth OH-XLA.

Suomen ilmavoimien HX-hanke eli nykyisen Boeing F/A-18 Hornet -monitoimihävittäjien suorituskyvyn korvaamiseen tähtäävä hanke on käynnissä. Sen myötä Kauhavallakin nähdään erilaisilla painotuksilla BAE Systemsin, Dassault Aviationin, Lockheed Martinin, Boeingin ja Saabin tarjoamia ratkaisuja.

HX_kandikuvaVarsinaisia vahvistuksia näiltä osin ei vielä ole julkistettu, mutta näytösjärjestäjän mukaan paljon mahdollisuuksia on vielä olemassa näiltä osin. Koronapandemian matkustusrajoitukset ja karanteenisuositukset asettavat omat haasteensa erityisesti Ison-Britannian, Yhdysvaltain ja Ruotsin osalta. Kyseisissä säännöissä on kuitenkin poikkeuksia, jos osapuolet kykenevät edelleen pandemian aikana lähettämään kalustoaan sekä henkilökuntaansa Suomeen ja Kauhavalle.

UH60_LatviaUlkomaalaisista toimijoista vahvistus on saatu toistaiseksi vasta Latviasta, josta Kauhavalle on määrä saapua Yhdysvaltain armeijan UH-60M Black Hawk -helikoptereita.

Myös Ruotsin Ilmavoimat ovat Ilmailuliiton mukaan viikonloppuna Kauhavalla. Sen myötä odotettavissa lienee Gripen C/D -hävittäjiäkin. Niiden osalta ei ole julkistettu tarkennuksia. Ruotsissa samaksi elokuun viikonlopuksi suunniteltu päälentonäytös on peruttu.

Mediapäivän päätteeksi järjestävään organisaatioonkin kuuluva Tapio Pitkänen lensi sooloesityksen Ultimate-taitolentokoneella. Pitkänen lentää osana kotimaista siviiliosastotaitolennon ylpeyttä eli Arctic Eaglesiä sekä myös Saab Safiria Woikoski Safirs -ryhmässä. MH

Lue myös aiemmat Kauhavan lentonäytöstä koskevat uutisemme: