Kauhavan lentonäytösjärjestäjä on huolehtinut terveysturvallisuudesta ja karanteeneista

Kauhava_kiitotie17_35 Kauhava Air Show'n järjestävällä organisaatiolla on ollut normaalia enemmän haasteita koronaviruspandemian seurauksena. Viimeisimpänä esiin nousi uusi pakollinen karanteeni Suomeen saapuville. Näytösjärjestäjä kertoo asian olevan kunnossa myös näiltä osin ja näytösjärjestelyt etenevät.

Suomi on ottamassa käyttöön uusia toimia koronaviruspandemian torjumiseksi. Riskimaista Suomeen saapuville on luvassa kahden viikon pakollinen karanteeni. Se olisi voinut olla ylitsepääsemätön haaste Suomen päälentonäytöksen järjestäjälle Kauhavan Wanhan Ajan Lentopäivät ry:lle.

Raja_logo_1Näytöstä on alunperinkin suunniteltu koronapandemia huomioiden ja tiivissä yhteistyössä on ollut mukana myös terveysviranomaisia. Samaisessa viranomaisyhteistyössä näytösjärjestäjä, Rajavartiolaitos, Puolustusvoimat ja terveydenhoitoviranomaiset ovat löytäneet ratkaisun myös uusimpaan haasteeseen.

"Pakollinen kahden viikon karanteeni suoritetaan näytösvieraiden kotimaassa. Heidän tulee myös antaa negatiivinen tulos koronavirustestissä ennen matkaa Suomeen", kertoo lentonäytöksen johtaja ja Kauhavan Wanhan Ajan Lentopäivät ry:n puheenjohtaja Tapio Pitkänen erikoisjärjestelyistä Lentoposti.fi:lle.

Lentonäytös Kauhavalla 2015Lentonäytöksen esiintyjät ja näytteilleasettajat saapuvat lisäksi suorilla lennoilla Kauhavalle. Sen jälkeen heidät eristetään vielä muista omiin majoituksiinsa. Tämän seurauksena näytöspäiville ei tarvita ulkomaalaisten näytteilleasettajien osalta erillisiä toimia normaalien turvavälien lisäksi.

Tapahtuma-alueella eli Kauhavan lentoasemalla on tilaa noin 200 hehtaaria. Erillisiä yleisöalueita ei ole rajattu väkimäärän mukaan vaan paikalla on asiakaspalvelijoita, jotka huolehtivat väljyydestä. Myös turvakuulutuksia tehdään tarpeen vaatiessa. Ratkaisusta on sovittu yhdessä terveysviranomaisten kanssa.

Midnight Hawks Kauhavalla 2015"Kaikkien ei tarvitse olla eturivissä, sillä näytöksen esiintyjät lentävät taivaalla ja tilaa lento-ohjelman seuraamiseen on runsaasti", toteaa Pitkänen.

Lentonäytösjärjestäjä on varautunut siihen, että 29.-30. elokuuta järjestettävään tapahtumaan saapuisi jopa 20 000 katsojaa.

"Ennakkomyynti on sujunut hyvin ja VIP-puolella tätäkin paremmin. Lippu kannattaa hankkia ennakkoon jo ennen paikalle saapumista", kertoo Pitkänen.

Ennakkolipun ostajille on tarjolla omat sisääntuloväylät, jolloin sisään ja alueelle pääsee nopeammin, kuin ostamalla lipun vasta portilla. Ennakkolipun ostamisella vierailija parantaa omalta osaltaan terveysturvallisuutta ja helpottaa turvavälien pitämistä.

RAF_RA_kaivari_1Lentonäytöksen pääesiintyjäksi julkistettiin 11. elokuuta Englannin kuninkaallisten ilmavoimien RAF:n Red Arrows -osastotaitolentoryhmä. Ryhmä esiintyi Suomessa viimeksi vuonna 2017 ja Kauhavalla vuonna 2006.

Ilmavoimien HX-hankkeeseen osallistujista Kauhavalla ovat mukana kaikki viisi valmistajaa eli  BAE Systems, Boeing, Dassault Aviation, Lockheed Martin ja Saab. Lentonäytösohjelmassa nähdään tähän mennessä julkaistujen tietojen mukaan Dassault Rafale sekä Saab Gripen C -hävittäjät. Muita julkaisuja odotetaan tehtäväksi vielä ennen näytöstä.

Lue myös: