Kauhavan Hawkit katosivat itsenäisyyspäivän auringonlaskuun

kauhava_hawk_3Kun muu Suomi juhli itsenäisyyspäivää, Kauhavalla lauantaihin liittyi surumielinen sävy. Viimeiset  Hawk-suihkuharjoituskoneet jättivät perinteisen lentotukikohdan. Ne siirtolennettiin uuteen käyttöpaikkaansa Tikkakoskelle. Kauhavan alasajo jatkuu ilman lentotoimintaa vielä vuodenvaihteeseen, jolloin Puolustusvoimat lopullisesti vetäytyy kentältä.

Ilmavoimien harjoituskoneet ovat tulleet Pohjanmaalla tutuiksi vuodesta 1927 alkaen. Lukuisien potkurikonetyyppien jälkeen siellä ovat ujeltaneet myös Fouga Magisterit ja viimeksi BAE Systems Hawkit. Eilen lauantaina Kauhavan platalla oli vielä 11 Hawkia (alla, klikkaa kuvat suuremmaksi).

kauhava_hawk_1Ensin taivaalle kohosi yksitellen neljä Sveitsistä ostettua punavalkoista Hawk Mk 66 -konetta. Niiden oli aiemmin ollut tarkoitus tehdä ylilento itsenäisyyspäivän paraatissa, mutta se peruuntui.

Sitten nousi yksi vanhempi harmaa Hawk Mk 51, jonka alla oli näytteenottosäiliöt (kuva alla). Loppujen viimeisten kuuden punavalkoisen Hawk Mk 66 -koneen osasto nousi paristarteilla. Taivaalla ne kokosivat muodostelman ja tekivät ylilennon kentän päällä.

kauhava_hawk_4Koneet kaarsivat kohti laskevaa itsenäisyyspäivän aurinkoa kello 14 maissa (otsikkokuvassa). Lauantai-iltana Lentosotakoulun tienviitan juureen oli Iltalehden mukaan kertynyt runsaasti muistokynttillöitä.

Viimeisten suihkuharjoituskoneiden lähtö Kauhavalta liittyi Puolustusvoima-uudistukseen. Aiemmin on jo suljettu Ilmavoimien Hallin varuskunta ja järjestelty toimintoja eri tukikohtien välillä.

Jo kolmas  joulukuuta neljän Hawk-suihkuharjoituskoneen osasto kiersi hyvästelemässä 11 Pohjanmaan paikkakuntaa ylilennolla. Kuten aiemmin mainittiin, itsenäisyyspäivänä neljän Hawkin osaston oli tarkoitus myös osallistua valtakunnalliseen paraatiin Hämeenlinnassa.

kauhava_hawk_2Lentosää paraatikaupungissa oli kuitenkin erittäin huono: pilvet matalalla ja räntäsadetta. Niin Hawk-osaston kuin maavoimien NH Industries NH90 -kuljetushelikopterien ylilennot jouduttiin peruuttamaan.

Ilmavomien lipun ohittaessa paraatin vastaanottanutta Puolustusvoimien komentaja Jarmo Lindbergiä vain yksi McDonnell Douglas F/A-18 Hornet -hävittäjä lensi Tampereentien marssireitin yli.

Hornetejakin oli alunperin suunniteltu olevan paraatissa mukana neljän koneen osasto. Yhdenkin hävittäjän ääniefekti kuitenkin toimi perinteisesti ja jotkut katsojat ilmeisesti onnistuivat jopa näkemään Hornetin vilahtavan pilvien seassa.

Myös Hawkien itsenäisyyspäivän tervehdysylilento Jyväskylässä jouduttiin Keskisuomalaisen mukaan perumaan sään takia. Jonkin verran väkeä oli kertynyt odottamaan sitä.

Kauhava on toiminut myös kotitukikohtana Ilmavoimien Midnight Hawks -osastotaitolentoryhmälle. Alla olevassa Puolustusvoimien videossa se nähdään niin kentällä kuin sen yläpuolellakin. +TT+

 

Lue myös: