Kazakstanin valtion Super Puma -helikopteri lensi Pietarista Turkuun - kauttakulku Venäjältä sallittua

Kazakstan_FlyFinland_IlkkaPorttiKazakstanin valtion Eurocopter EC225LP Super Puma Mk2+ -helikopteri lensi 15. helmikuuta Pietarista Turkuun. Lentoliikenne Venäjän kautta on edelleen sallittua ja Eurooppaan sekä Suomeen lentää mm. kiinalaislentoyhtiöiden suoria lentoja Venäjän yli.

Suomen ilmatilaan saapui 15. helmikuuta hieman normaalista poikkeava tai ainakin harvinaisempi lento, kun Venäjältä lensi Suomen puolelle Flightradar 24 -lennonseurantapalvelussa näkyvä helikopteri. Sen lentoreitti kulki Suomen halki kohti Turkua.

Kazakstan_FR24_reittiTurun lentokentälle laskeutui iltapäivästä Kazakstanin valtion Eurocopter EC225LP Super Puma Mk2+ -helikopteri (UP-EC501). Kyseisen helikopterin odotettiin lentävän Pietarista Turkuun jo keskiviikkona, mutta lento toteutui lopulta torstain aikana. Lentoposti.fi seurasi helikopterin mahdollista matkaa lennonseurantapalveluista.

Tämä Kazakstanin valtion helikopteri on käynyt Suomessa aiemminkin. Otsikkokuvassa kyseinen helikopteri on vierailulla Tampere-Pirkkalassa vuonna 2014.

Kazakstanin hallitus on käyttänyt EC225 Super Puma -helikopteria ainakin VIP-kuljetuksiin.

Kazakstan_FR24Kazakstanissa toimii JSC NC Kazakhstan Engineeringin ja Airbus Helicoptersin puoliksi omistama Eurocopter Kazakhstan Engineering LLP, joka valmistaa ja huoltaa helikoptereita.

Lentoja Venäjältä Suomeen ei ole kielletty. Suomi asetti rajoituksia helmikuussa 2022, joiden mukainen lentokielto koskee venäläisiä ja valkovenäläisiä ilmailutoimijoita. Venäjä seurasi tätä päätöstä ja asetti vastavuoroisen kiellon koskemaan suomalaisia ilmailutoimijoita.

Lentoliikenne Venäjältä Suomeen ja päinvastoin on sallittua ellei sitä ole erikseen rajoitettua. Esimerkiksi useat kiinalaiset lentoyhtiöt lentävät edelleen suoraan Venäjän yli Kiinasta Eurooppaan ja takaisin. Yksi tällainen toimija on Juneyao Air, joka lentää Shanghain ja Helsinki-Vantaan välillä yhteistyössä Finnairin kanssa.

Lue myös: