Kehä 21 -paikallispuolusharjoituksessa tapahtui siviilihenkilöiden kiinniotto Helsinki-Vantaalla

T1_gate8_viewHelsinki-Vantaan lentoasemalla osittain toteutetun Kehä 21 -paikallispuolustusharjoituksen aikana harjoitusjoukot ottivat epähuomiossa kontaktia sivullisten kanssa. Harjoitukseen osallistuneet joukot olivat joutuneet väärään osaan terminaalia ja kohteeksi joutui harjoitukseen kuulumattomia lentomatkustajia tai lentoasemantyöntekijöitä.

Kaartin jääkärirykmentti harjoitteli viranomaisten välistä yhteistoimintaa tiistaina 9.3.2021 Helsinki-Vantaan lentoasemalla. Harjoitus oli osa pääkaupunkiseudulla käynnissä olevaa Kehä 21- paikallispuolustusharjoitusta. Ominaista näille harjoituksille on se, että Puolustusvoimat harjoittelee sellaisissa paikoissa, joissa vaarallisia tilanteita voisi syntyä häiriötilanteissa.

Harjoituksessa sotilaspoliisivarusmiehet ja Rajavartiolaitoksen henkilökunnasta muodostunut joukko oli saanut tehtäväkseen etsiä ja kiinniottaa lentoaseman tiloista siviiliasuisia tunnuksettomia vastustajan sotilaita. Harjoitusjoukko oli virheellisesti edennyt lentoasemalla terminaalista T1 alueelle, joka ei kuulunut harjoitukselle varattuun alueeseen.

T1_norratLentomatkustajat kulkevat Helsinki-Vantaan työmaa-alueiden takia lähtöselvitykseen ja turvatarkastukseen terminaalin T1 edustalta sisäkautta terminaalin yhdyskäytävää pitkin terminaaliin T2. Muutoin terminaali T1 on koronapandemian vähäisten matkustajien takia suljettuna.

Tällä alueella joukko kohtasi kaksi siviilihenkilöä, joita kohdeltiin virheellisesti harjoitukseen kuuluvina henkilöinä. Heitä käskytettiin koulutuksen mukaisesti ja heidät otettiin kiinni. Siviilihenkilöt olivat kiinniotettuina noin kolme minuuttia. Kiinnioton jälkeen joukon kouluttaja huomasi virheen ja henkilöt vapautettiin välittömästi.

Harjoitusjoukko siirtyi takaisin oikealle harjoitusalueelle. Harjoitusjoukolla ei ollut missään vaiheessa käytössä ampumatarvikkeita aseissaan.

Kaartin jääkärirykmentti pahoittelee siviilihenkilöille aiheutunutta järkytystä harjoitustilanteessa Helsinki-Vantaan lentokentällä. Virheellisen kiinnioton jälkeen harjoitukseen osallistunut poliisipartio selvitti kiinniotettujen henkilöiden yhteystiedot sekä pahoitteli erikseen tapahtunutta. 

Kaartin jääkärirykmentti oli eilen tiistai-iltana yhteydessä tapahtumassa osallisina olleisiin siviilihenkilöihin ja pahoittelimme tapahtunutta. Olemme tarvittaessa valmiita jatkamaan keskustelua osallisina olleiden henkilöiden kanssa.

Pyydämme edelleen nöyrästi anteeksi virhettämme ja aiheuttamaamme järkytystä sekä tarkastamme ohjeistuksiamme, jotta tällaista ei pääsisi tapahtumaan uudelleen.

Harjoituksen johtaja eversti Rainer Kuosmanen lähetti pahoitteluviestin tapahtumassa osallisina olleille.

Hei, Olen saanut tietooni, että te olisitte olleet tänään Helsinki-Vantaan lentoasemalla tilanteessa, jossa varusmiehet olivat harjoitukseensa liittyen kohdelleet teitä harjoituksen maalihenkilönä. 

Aivan alkuun pyydän anteeksi. Missään tapauksessa näin ei olisi saanut käydä. Alustavan tietoni mukaan harjoitukseemme kuulunut osasto pääsi lukituksi tarkoitetun oven taakse ja oletti näin senkin alueen kuuluvan tarkastettaviin kohteisiin. Lentokentän turvallisuusviranomaisten kanssa yhdessä suunniteltu harjoitus oli vaativa ja erityinen huomio oli kiinnitetty siihen, ettei haittaa ulkopuolisille pääsisi syntymään. Nyt voitaneen todeta, ettemme ilmeisestikään tehneet kaikkea voitavaamme - tästä otetaan opiksi.

Pyydän vielä kertaalleen anteeksi teille aiheutunutta järkytystä sekä mielipahaa. Mikäli olisin kuullut asiasta tuoreeltaan, niin olisin tullut esittämään pahoitteluni teille välittömästi ja henkilökohtaisesti.

Ystävällisesti Santahaminasta, Rainer Kuosmanen

Eversti (COL) Rainer Kuosmanen Apulaiskomentaja/ Deputy Commander Kaartin jääkärirykmentti/ Guard Jaeger Regiment

Lue myös: