Kiinan tukialus aloitti lentotoiminnan (video)

J-15_youtubeKiinan hankkima Liaoning-lentotukialus on aloittanut lentotoiminnan. Lähteestä riippuen se tapahtui 21. tai 23. marraskuuta. Kaksi Shenjang J-15 Flying Shark -hävittäjää laskeutui tukialukselle. Koneet nousivat ilmaan ilman katapulttia hyödyntäen lentokannen hyppyriä. Kyseessä on kokeilu ja aluksen operationaalinen käyttö on vielä vuosien päässä.

Liaoning on entisessä Neuvostoliitossa rakennettu Varjag-luokan lentotukialus. Se ostettiin 90-luvun lopulla Ukrainasta Kiinaan ja sitä on kunnostettu pitkään.

Myös J-15:n juuret ovat neuvostoteknologiassa, konetyyppin taustalla on Kiinan ostama Suhoi Su-33 -hävittäjä. Niitä käytetään Venäjän laivaston lippulaivalla, Admiral Kuznetsov -lentotukialuksella. Su-27-hävittäjään perustuvissa J-15- ja Su-33-koneissa on tukialustoimintaa varten ylös taittuvat siivet sekä jarrukoukku.

Katapultin sijasta Liaoningillä on saman tapainen hyppyri kuin englantilaisilla Sea Harrier -koneiden Invincible-luokan tukialuksilla oli. J-15-hävittäjä kiihdyttää moottorinsa täydelle teholle jarrupukkeja vasten. Kun ne painuvat kannen sisään, kone ryntää kohti hyppyriä, jonka nokalla on jo riittävästi nopeutta lentoonlähtöön.

Kiinan television uutislähetys ensilennoista on nähtävissä You Tubessa. Jos kalusto onkin neuvostoperäistä, toiminnassa tukialuksella on Kiinassa otettu mallia Yhdysvalloista.

Värikoodatuilla lliveillä ja kypärillä varustettu kansihenkilökunta ohjailee koneita tavalla, joka on tuttua kaikille Top Gunin nähneille. Myös vierasesineitä lentokannelta etsivä miehistön FOD-walk on ohjelmassa (Foreign Object Damage).

Alunperin 1988 rakennetun Liaoningin arvioidaan olevan lähinnä väline tukialustoiminnan kokeiluun ja käyttötapojen selvittämiseen. Kiinan uskotaan aloittavan lähiaikoina ensimmäisen omaa tuotantoa olevan tukialuksen rakentamisen.

 

Kiinan television video tukialusoperaatioista: You Tube

Uutistoimisto Xinhuan kuvaraportti

Lue myös: