Kolme meripelastushelikopteria Amorellan turvana

amorella_lansisuomenmerivartiosto(päivittynyt 18.52) Viking Amorella ajautui sähkökatkon jälkeen karille Ahvenanmaan Långnäsin itäpuolella noin kello 12.40. Paikalla oli kolme helikopteria ja ilmakuljetteisia pelastuslaitoksen erikoisryhmiä. Aluksella on 2014 ihmistä. Amorella saatiin irti matalikolta 18.36.

Meripelastuskeskus MRCC Turku on johtanut toimintaa uusista tiloistaan (kuva alla). MRCC (Maritime Rescue Co-ordination Centre) hälytti paikalle useita pintayksiköitä sekä kolme meripelastushelikopteria. Yksi niistä on Ruotsista.

Otsikkokuvassa Turun vartiolentueen Eurocopter (Aerospatiale) AS332L1 Super Puma on leijunnassa matalikolle ajautuneen Amorellan yläpuolella. Ruotsista paikalla on Sjöfartsverketin Sikorsky S-76 -kopteri (video alla).

MRCC_rajavartiolaitosLisäksi tehtävään hälytettiin pelastuslaitoksen MIRG-erikoisryhmät (Maritime Incident Response Group) sekä Turusta että Helsingistä. Ne on erityisesti koulutettu toimintaan meriolosuhteissa ja yhteistyössä helikopterien kanssa

Alukselle on iltapäivän aikana lennätetty kaksi sukeltajaa jotka ovat tarkastaneet Amorellan keulan vaurioita. Lisäksi molempien pelastuslaitosten MIRG-ryhmät on kuljetettu helikoptereilla alukselle.

Amorella sai pohjakosketuksen pienellä nopeudella ja se ankkuroitui välittömästi. Aluksen keulan painolastitankkiin syntyi repeämä. Siinä on normaalistikin vettä. Tämän hetkisen tiedon mukaan Amorellasta ei ole vuotanut öljyä.

amorella2_lansisuomenmerivartiostoAluksen miehistö sai sähkökatkon aiheuttaneen vian korjattua noin kello 14.15 ja myös aluksen moottorit ovat olleet sen jälkeen tarvittaessa käytössä.

Tunnelma aluksella on varustamon edustajien mukaan rauhallinen. Tilanne on miehistön hallinnassa eikä pohjakosketuksesta ole aiheutunut matkustajille vaaraa.

Amorellalla tiedotetaan tilanteesta 20 minuutin välein. Viking Linen mukaan heille tarjotaan ruokaa ja juomaa, ei kuitenkaan alkoholia. Tavoitteena on saada alus Långnäsin satamaan Ahvenanmaalle illan kuluessa omin konein ajaen.

Amorella pääsi irti karilta noin klo 18.36 hinaaja Haraldin ja Amorellan omien koneiden avulla. Sen jälkeen autolautta ankkuroitui lähelle onnettomuuspaikkaa.

Sukeltajat tarkastavat vielä Amorellan pohjan vauriot. Sen jälkeen alus lähtee kohti Maarianhaminan satamaa hinaaja Haraldin ja vartiolaiva Tursaksen saattamana.

Video: ruotsalainen Sikorsky S-76 -meripelastuskopteri laskeutuu Amorellalle.


Lue myös: