Koronatestien hintakisaan muut toimijat haastanut Finnair selvittää jo testikapasiteetin kasvattamista

koronatesti_1Finnair käynnisti elokuun alussa omat koronatestaukset Helsinki-Vantaan lentoaseman läheisyydessä palvellakseen matkustajiaan. Samalla Finnair haastoi muut hintakisaan 65 euron pikatestillään. Nyt Finnair suunnittelee jo mahdollisuuksia testikapasiteetin kasvattamiseen.

Koronapandemian aikaiset vaatimukset lentomatkustajien negatiivisista covid-19 -testeistä nostavat matkailun hintaa merkittävästi ja perheen lentomatkoihin liittyvät koronatestauskulut voivat nousta jopa satoihin euroihin.

Finnair_koronatesti_2Finnair ilmoitti heinäkuun 2021 lopussa tarjoavansa 65 euron hintaista pika-antigeenitestiä lentomatkustajien tarpeisiin 4. elokuuta lähtien. Yhtiön mukaan myynti on lähtenyt käyntiin hyvin ja testiaikojen kysyntä on ollut vilkasta. Lentoposti.fi tarkasteli Finnairin ajanvarausjärjestelmää elokuun loppupuolella, jolloin vapaita aikoja oli vasta noin parin viikon päähän.

Finnair kertoi Lentoposti.fi:lle että yhtiön palvelussa on covid-19 -testiaikoja tällä hetkellä noin 100 päivässä. Kovan kysynnän seurauksena Finnair selvittääkin jo mahdollisuuksia tuotantokapasiteetin kasvattamiseen palvellakseen matkustajiaan entistä paremmin.

Finnair Terveyspalveluilla on vain rajallinen mahdollisuus lisätä kapasiteettia siten, että alueellinen ja ajallinen kattavuus olisi asiakkaiden kannalta riittävällä tasolla. Finnair vahvistaa avanneensa keskustelut toiminnan laajentamisesta yhteistyökumppaninsa kanssa. Nykyisin Finnairin yhteistyökumppanina PCR-testien osalta on Terveystalo, jolta Finnairin asiakkaat saavat pienen alennuksen.

Tällä hetkellä Finnairin HOTT-pääkonttorilla toimiva testipiste on avoinna arkisin kello 8-16. Todennäköisesti kysyntää olisi myös ilta- ja viikonloppuaikoihin. Jo pelkkä kapasiteetin lisäys virka-ajalla voisi riittää, sillä useimmat maat hyväksyvät kuitenkin 48 tuntia vanhan testituloksen.

HOTT_6Erityisesti Finnair kuitenkin toivoo julkista keskustelua testausten hinnoista sekä hintojen laskua. Kaupallisten toimijoiden toivotaan lähtevän mukaan testihintojen alentamiseen, sillä se mahdollistaisi myös uusien palveluiden avaamista ja tukisi matkailua.

Merkittävästi nykyistä halvemmat testikulut voisivat kasvattaa lentomatkustuksen kysyntää ja luoda sitä kautta lisätyötä niin Finnairille kuin muullekin kotimaiselle matkailusektorille. Suomessa kaupallisten toimijoiden hinnat ovat vielä toistaiseksi olleet merkittävästi korkeammat kuin Finnairilla. Osa toimijoista on jo lähtenyt pudottamaan hintoja.

Esimerkiksi Terveystalo tarjoaa antigeenitestiä 163 euron hinnalla. Lisähintaa tähän tuovat lääkärin lähete sekä tiedon kirjaaminen Omakanta-palveluun tai paperisen koronatestituloksen toimittaminen.

Finnair_koronatesti_1Mehiläinen puolestaan myy PCR-testiä 192,90 eurolla ja antigeenitestiä 172,90 eurolla. Tämä palvelu puolestaan sisältää lähetteen, koronatestin, näytteenoton ja koronatodistuksen OmaMehiläinen-sovellukseen.

Hintakisaan lähti elokuussa 9Lives, joka pudotti testinsä hinnat elokuussa 100 euroon, sen päälle tosin tuli lähete, todistusmaksu ja toimistomaksu. Nyt syyskuussa 9Livesin hinta PCR-testin hinta on 135 euroa ja antigeenitestin hinta 79 euroa. Näiden hintojen päälle tulee enää vain palkkio lääkärintodistuksesta.

Lentoposti.fi:n elo-syyskuussa tekemässä pienessä hintavertailussa TestaaKorona.fi -palvelusta PCR-testin sai halvimpaan hintaan. Ainoastaan yhdessä toimipisteessä testaava toimija pitää testillään hintaa 100 euroa eikä sen päälle tulee mitään lisäkuluja. Tuloksen saa jopa saman päivän aikana.

Yleisesti antigeenitestiin tuloksen saa jopa 30 minuutissa ja PCR-testin tuloksenkin voi saada alle neljään tuntiin.


Testien hinnat putoavat maailmalla

Lentomatkustaja on itse vastuussa siitä, että on toiminut oikea-aikaisesti ja ottanut vaatimustenmukaisen testin. Onko lentomatkustaja kuitenkaan lääketieteellisten termien ammattilainen? Suomalaiset covid-19 -testien kauppanimet ovat yleisimmin antigeenitesti, pika-antigeenitesti ja PCR-testi. Finnair täsmentää oman testinsä olevan rapid antigen test, joka käy jo nyt moniin maihin, ja yhtiö ennakoi, että yhä useammat maat hyväksyvät sen jatkossa.

Yhtenä esimerkkinä Finnairin matkustajatietokartta kertoo Yhdysvaltain osalta vaatimuksiksi: antigen test or a nucleic acid amplification test (NAAT), including but not restricted to RT-PCR, RT-LAMP, TMA, NEAR, and HDA. Kyseiset nimet eivät suoraan vastaa myynnissä olevia ns. kauppanimiä, joka selkeyttäisi asiaa niille, jotka matkoja suunnittelevat.

koronarokote_IIaMatkustaja ei varmasti halua satojen tai tuhansien eurojen sijoituksen lentolippuihin kukistuvan vääränlaiseen koronatestiin. Lentoposti.fi tiedusteli lääketieteellisten nimien vastaavuutta kahden testaajan puhelinpalvelusta. Niistä kuitenkin todettiin etteivät he ole lääketieteen asiantuntijoita ja vastaus jäi edelleen auki. Selkeys olisi varmasti matkailutoimijoiden etu.

Finnair arvioi testaustoiminnan jatkon riippuvan eri valtioiden asettamien maahantuloedellytysten voimassaolosta sekä rokotekattavuuden lisääntymisestä.  

Euroopassa ja muualla maailmassa testien hinnat ovat laskeneet merkittävästi ja ovat noin 50 euron hinnoissa antigeenitestien osalta. Ranskassa matkustaja voi saada pika-antigeenitestin 20 eurolla. Myös PCR-testien hinnat ovat painuneet alle sadan euron. Viimeisimpänä merkittävästi turismiin panostava Yhdistyneet arabiemiirikunnat ilmoitti PCR-testin hinnaksi reilut 10 euroa. Aktiivisilla hinnanalennustoimilla mahdollistetaan matkailua. MH

Lue myös: